Lapin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan opetus- ja kasvatusalan täydennyskoulutusyksikkö tarjoaa syksyllä 2007 ajankohtaista täydennyskoulutusta opettajille. Tarjolla on mm. erityisopetukseen ja mediakasvatukseen liittyvää koulutusta.
Kiusaaminen ja sen vastustaminen -koulutus alkaa elokuun lopulla. Koulutuksessa käsitellään kouluyhteisössä tapahtuvaa oppilaiden ja opettajien kokemaa kiusaamista. Koulutus antaa valmiuksia kiusaamisen tunnistamiseen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, tietoutta kiusaamisesta aiheutuvista seuraamuksista sekä keinoja kiusaamisen ennaltaehkäisemiseen ja siihen puuttumiseen.
Suvaitsevainen koulu -koulutus alkaa syyskuussa. Koulutuksen tavoitteena on edistää opettajien ja opetustoimen henkilöstön tietämystä erilaisista kulttuureista ja kulttuurien merkityksistä. Koulutuksessa käsitellään mm. monikulttuurisen opetuksen haasteita ja monikulttuurisuuden huomioon ottavia oppimisympäristöjä.
Uusia eväitä liikunnanopetukseen II -jatkokurssilla kehitetään lajitietämystä sekä liikunnan opetuksen menetelmällistä osaamista. Koulutus alkaa syyskuussa ja se toimii jatkokurssina vuosina 2006–2007 pidetylle koulutukselle. Koulutuksen sisältöinä ovat mm. retkeily- ja seikkailukasvatus, talvilajit ja suunnistus. Kurssille voi osallistua vaikka ei olisi osallistunut ensimmäiselle kurssille.
Matematiikan oppimisvaikeudet peruskoulun yläluokilla -koulutuksessa keskitytään peruskoulun 7–9 luokkien matematiikan opetuksessa ja oppimisessa ilmeneviin ongelmakohtiin ja oppimisvaikeuksiin. Osallistujille annetaan tietoa siitä, miten matematiikan oppimisvaikeuksia voidaan ennaltaehkäistä sekä miten voidaan korjata jo syntyneitä ongelmia. Lisäksi koulutuksessa perehdytään yläluokkien matematiikan opetuksen menetelmiin ja työtapoihin. Koulutus alkaa lokakuussa.
Toiminta- ja työkykyä edistävän opetuksen merkitys ammatillisessa koulutuksessa -kurssilla käsitellään mm. ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijoiden työkykyä uhkaavia tekijöitä, terveyttä edistävän liikunnan ohjaus- ja neuvontataitoja sekä verkostoitumista eri toimijoiden kanssa. Koulutuksen tavoitteena on lisätä ammatillisten opettajien valmiuksia motivoida ja ohjata opiskelijoitaan säännölliseen liikuntaan sekä työkyvyn ylläpitoon ja terveyden hoitamiseen. Koulutus alkaa marraskuussa.
Oppilashuoltotyö osana rehtorin työnkuvaa -koulutuksessa luodaan toimintatapoja ja johtamismalleja, joilla rehtorit voivat vaikuttaa oppilaitoksensa henkilökunnan oppilashuollollisten valmiuksien kehittämiseen. Koulutuksessa ohjataan rehtoreita mm. eri hallintokuntien väliseen yhteistyöhön, opiskellaan erilaisten tuentarpeiden tunnistamista ja tarkoituksenmukaisten tukitoimien valitsemista.
Medialukutaito koulussa -koulutuksen tavoitteena on kohentaa opettajien medialukutaitoa sekä kehittää heidän valmiuksiaan opetustyöhön liittyvien mediaprojektien toteuttamiseen. Tavoitteena on auttaa opettajia ja oppilaita havainnoimaan ja analysoimaan mediaa ja sen merkitystä arjessa, tulkitsemaan omaa ja muiden viestintää sekä erilaisia mediatuotteita.
Tenavamedia ja tenavateknologia -koulutuksessa pohditaan miten esi- ja alkuopetusikäisille oppilaille voidaan opettaa mediakasvatusta ja teknologian ymmärrystä kokemuksellisen oppimisen kautta. Koulutus antaa valmiuksia monipuolisten ja yksinkertaisesti toteutettavien opetusmenetelmien käyttöön. Koulutus painottuu työpajatyöskentelyyn eikä vaadi aikaisempaa tekniikan tai mediakasvatuksen tietämystä.
Ammatillisen opettajan erityisopetuksen työkalupakki -koulutuksessa kehitetään ammatillisten opettajien ja oppilaitosjohdossa työskentelevien erityispedagogisia taitoja sekä valmiuksia kehittää ja järjestää oppilaitosten erityisopetusta ja siinä tarvittavia tukipalveluja. Koulutuksessa annetaan tietoa mm. oppimisvaikeuksien varhaisesta tunnistamisesta ja oppilaiden mielenterveysongelmista. Koulutuksen aikana osallistujat valmistavat oppimateriaalia omaan työhönsä.
Koulutukset ovat 6–8 opintopisteen laajuisia ja ne on tarkoitettu esiopetuksen, perusopetuksen, lukion ja ammatillisen toisen asteen henkilöstölle. Koulutukset toteutetaan Lapin yliopistossa monimuoto-opetuksena, lähinnä viikonloppuisin. Koulutukset ovat Opetushallituksen rahoittamia ja osallistujille maksuttomia. Mahdollisista matka- ja majoituskuluista osallistujat vastaavat itse.
Lisätietoja:
Koulutuspäällikkö Janette Tolppi-Raittimo puhelin (016) 341 2453
Suunnittelija Katri Kannelsuo puhelin (016) 341 4254
Koulutussihteeri Tarja Tuisku, puhelin (016) 341 2417
sähköposti: etunimi.sukunimi@ulapland.fi
www.ulapland.fi/ktk/taydennyskoulutus > alkavat koulutukset
LaY/Viestintä/OT