Uutiset 2012

Muotoilijaluento: Ristomatti Ratia vie Marimekko-ilmiön alkulähteille

7.12.2012

Syksyn muotoilijaluentojen sarjan päättää torstaina 13. joulukuuta muotoilija Ristomatti Ratian luento ”Marimekko Ristomatti Ratian silmin”. Tänä vuonna on tullut kuluneeksi 100 vuotta Marimekon perustajan Armi Ratian syntymästä.

Muotoilija Ristomatti Ratian vierailu päättää WDC2012 Helsinki–Rovaniemi -hankkeen ja Kulttuuritalo Korundin yhteistyössä järjestämän luentosarjan, joka käynnistyi syyskuussa. Luennot ovat haastaneet kuulijat pohtimaan muotoilun ja arkkitehtuurin merkitystä arjessa ja omassa asuinympäristössä.

Ristomatti Ratia on suomalainen muotoilija, Marimekon luojan Armi Ratian poika sekä Ratia Brand Co Oy:n taiteellinen johtaja ja toimitusjohtaja. Korundin luennossaan Ristomatti Ratia sivuaa 1950–60-luvuilla suomalaisessa muotoilussa syntynyttä Marimekko-ilmiötä.

Luennon lisäksi Ristomatti Ratia sparraa Rovaniemellä paikallisia yrityksiä. Hän kertoo Rovaniemen Muotoiluhuoneella omia kokemuksiaan ja vinkkejään menestyvästä muotoilutuotteistamisesta ja yrityskumppanuuksista.

Miehen oman tuotesuunnittelun lähtökohtana on usein sisustus. Ratian suunnittelemien tuotteiden kirjo on valtava. Mukaan mahtuu lukuisia klassikkoja, joista monet ovat edelleen tuotannossa, kuten Marimekon 301-olkalaukku, Palaset-sisustuselementtisarja sekä Saaristo-sarja. Vuodesta 1998 suunnittelutyö on keskittynyt Ristomatti Ratia -tuotemerkin alle. Tuotemerkkiä edustaa Ratia Brand Co. Oy, joka suunnittelee muun muassa tekstiilejä, vaatteita, sisustustuotteita, huonekaluja, koruja, lasituotteita, taloja, kiukaita, takkoja, koiranvaatteita ja postikortteja.

Ristomatti Ratian luento on torstaina 13.12.2012 klo 18.00–19.30 Kulttuuritalo Korundissa (Lapinkävijäntie 4). Luento on kaikille avoin Rovaniemen taidemuseon pääsymaksulla 8 € / 5 € tai museon kausikortilla.

Lisätietoja:
Koordinaattori Tuija Jerndahl, WDC2012 Helsinki–Rovaniemi -hanke, Lapin yliopisto, p. 040 484 4421, tuija.jerndahl (at) ulapland.fi
Projektipäällikkö Pia Lillberg, Rovaniemen Kehitys Oy, p. 0400 922 741, pia.lillberg (at) rovaniemi.fi