Muotoilua luonnon ehdoilla
20.2.2012
Teollista muotoilua Inarissa opiskelevat Katja Simonen ja Marjaana Aikio kertoivat muotoilun opinnoistaan Inarin Sajoksessa järjestetyssä saamenkäsityöseminaarissa 7. helmikuuta 2012.
Lapin yliopiston avoin yliopisto järjestää yhteistyössä Saamelaisalueen koulutuskeskuksen kanssa DAVVI-opinnot. Simonen ja Aikio ovat suorittaneet DAVVI-opinnoissa muotoilun perusopinnot ja parhaillaan he suorittavat aineopintoja. Simonen ja Aikio ovat molemmat omaa ammattitaitoaan täydentäviä aikuisopiskelijoita. DAVVI-opinnoissa on mukana myös korkeakoulututkintoon tähtääviä opiskelijoita.
Lemmenjoella asuva Marjaana Aikio kertoo kiinnostuneensa DAVVI-opinnoista, vaikka hänellä oli monipuolista käsityöosaamista ja -opintoja jo entuudestaan. Aikio on Ivalon yläkoulun ja lukion lehtori. Myös Inarissa syntynyt Katja Simonen kertoo harrastaneensa monenlaisia kädentaitoja. Nykyään hän asuu perheineen Ivalossa ja hän toimii Ivalon ala-asteella luokanopettajana.
Ukonkivi inspiraation lähteenä
Muutama vuosi sitten Simonen tutustui Saamelaisalueen koulutuskeskuksen opiskelijoihin, jotka kertoivat hänelle DAVVI-opinnoista. Kuullessaan, että opinnot toteutetaan Inarissa, siis kivenheiton päässä Ivalosta ja yhteistyössä Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan kanssa, Simonen juoksi heti SAKK:in kansliaan ilmoittautumaan mukaan.
– Opintojen alussa muotoilu-sana herätti minussa paljon positiivisia ajatuksia. Sana ”teollinen” ei välttämättä sopinut korvaani, ei varsinkaan tänne meidän alueellemme. Ajattelin, että kyllä se opintojen edetessä tuokin sana avautuu. Opinnoissa on harjoiteltu esineiden muotoilua käyttäen apuna vapaata piirtämistä, mallien kolmiulotteista työstöä ja erilaisia tietokoneohjelmia. Aika hepreaa aluksi, mutta loppujen lopuksi opettavaisia kaikki, Simonen vakuuttaa.
Marjaana Aikio on kasvanut pienestä pitäen saamelaiskulttuuriin ja hänellä on selkeä näkemys siitä millainen saamenkäsityön muotoilu olisi sopivaa. Poro materiaalina on hänelle läpikotaisin tuttu. DAVVI-muotoiluopinnoissa hän on saanut hullutella uusilla materiaaleilla, kuten hevosen jouhilla ja hopealla.
– Karvakengät ovat parhaimmat kengät, mitä koskaan on keksitty, eivätkä ne kaipaa vetoketjuja, niittejä ja nahkavarsia. Teollisella muotoilulla on opittavaa saamelaisesta käsityöstä: tuotteen on oltava käyttäjälähtöinen, ekologisesti kestävä, käytännöllinen ja kuitenkin esteettinen. Tällöin hinta ei ole edullinen, josta esimerkkinä mainittakoon karvakengät, Aikio toteaa.
Katja Simonen kertoo, että hänen työnsä haastajana toimi Ukonkivi Inarissa.
– Ukonkivi on näyttävä ja upea Inarinjärven saari. Ukkorun toteutin minulle aivan uusista materiaaleista ja työtavatkin olivat aivan uusia. Hyljätystä pahkasta tuli UKKO korurasia. Hopeasta taivuttelin Inarinjärven aallokon rintakoruun, jonka keskuksena on poronsarvea. Ideat kumpusivat ympäröivästä luonnosta, joka on vaikuttanut minuun syvästi. Saisipa muotoiltavaan esineeseen saman tunteen, Simonen pohtii.
Arktinen kartta
Keväällä 2011 teollisen muotoilun DAVVI-opiskelijat saivat tehtäväkseen suunnitella liikelahjaideoita Arktiselle yliopistolle.
– Piirsimme hurjia ja mitä mielikuvituksellisimpia vaihtoehtoja erilaisista materiaaleista. Toiveena oli, että käyttäisimme pohjoisen alueen materiaaleja ja että kukin opiskelija keksisi tuotteestaan tarinan, Simonen muistelee.
Perusopintojen vastuuopettajana toimi Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa opettajana toimiva Hanna Viitasaari.
– Hanna ei päästänyt meitä vähällä. Hän innosti keksimään aina vain lisää ja kaikki ideat piti piirtää jatkojalostettaviksi. Piirtelyjen lomassa tarkastelimme toisten opiskelijoiden töitä ja kritisoimme niitä, etsien suunnitelmista oivalluksia ja heikkouksia. Joskus tuli tyrmäyksiäkin. Kritiikin sieto on kasvanut viimeisen vuoden aikana ja opiskeluryhmässä on ollut innostunut henki, Simonen kertoo.
– Arktiselle yliopistolle valmistamani hopeinen rintakoru on toteutettu hopealevystä kerroksellisesti. Alempana on Jäämeri ja päällä mannerten reunat piirtävät arktisen napa-alueen kartan. Meri yhdistää ja erottaa mantereet toisistaan. Pohjoisen keskipisteestä katsellen maailma näyttää erilaiselta. Arktinen on puurajan, ikiroudan ja merijään aluetta, jossa valo ja kylmyys alati vaihtelevat, Aikio kertoo.
Opiskelijat työstivät suunnitelmansa valmiiksi tuotteiksi useiden eri saamenkäsityöosaajien opeissa. Saamenkäsityön pehmeiden materiaalien (nahka) opeista vastasi Merja Heikkinen, kovista materiaaleista (puu, sarvi) Pasi Jaakonaho ja jalometalleista (hopea) Elle Valkeapää.
Tuotteet valmistuivat Arktisen yliopiston 10-vuotisjuhlanäyttelyyn kesäkuussa 2011. Työt olivat esillä seminaarin aikana saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa Inarissa ja sieltä ne jatkoivat matkaansa Arktisen keskuksen näyttelyyn.
DAVVI koulutushanke
Lapin yliopiston avoin yliopisto järjestää Saamelaisalueen koulutuskeskuksen kanssa yhteistyössä DAVVI-opinnot, joiden laajuus on 190 opintopistettä. Teollisen muotoilun perus- ja aineopintojen lisäksi tarjolla on pohjoissaamen ja viestinnän perusopinnot. Sosiologian ja saamelaisen kulttuurin perusopinnot on jo kokonaisuudessaan toteutettu ja keväällä 2012 jatkuvat sosiologian ja saamelaisen kulttuurin yhdistetyt aineopinnot.
Avoimet yliopistolliset DAVVI-opinnot on tarkoitettu saamelaisalueen nuorisolle ja aikuisväestölle. Opinto-ohjelma on suunniteltu Lapin yliopiston taiteiden ja yhteiskuntatieteiden tiedekuntien sekä Oulun yliopiston Giellagas instituutin kanssa. Hanketta rahoittavat Euroopan sosiaalirahasto, Vipuvoimaa EU:lta 2007–2013 -ohjelma, Lapin ELY-keskus ja Inarin kunta.
Lisätietoja:
Projektipäällikkö
Koulutuspäällikkö Helena Tompuri
Puh. 0400 159 088
etunimi.sukunimi(at)ulapland.fi
Projektisuunnittelija Inari
Anne-Marie Kalla
Puh. 040 134 5901
etunimi.sukunimi(at)sogsakk.fi