Uutiset 2007
 

Muuttuva Arktis -näyttely avataan

17.4.2007

Kolmen vuoden ajan uudistettu Arktisen keskuksen perusnäyttely on nyt valmis avattavaksi yleisölle. Yleisö pääsee tutustumaan näyttelyyn keskiviikkona 18. huhtikuuta 2007.

Muuttuva Arktis -tiedekeskusnäyttely esittelee pohjoisten alueiden olosuhteita, luontoa, kulttuureja ja ääreviin olosuhteisiin sopeutumista sekä monitieteistä arktista tutkimusta yleisöä kiinnostavasti ja interaktiivisesti. Aiempaan perusnäyttelyyn verrattuna uusi näyttely tuo painokkaammin esille pohjoisten alueiden kohtaamia muutoksia, kuten ilmastonmuutosta ja alkuperäiskansojen asemaa muuttuvassa maailmassa.

– Vanha perusnäyttely avattiin vuonna 1991. Näyttelytekniikka on reilussa 15 vuodessa kehittynyt paljon, ja uudessa näyttelyssä näyttelykokemus on paljon elämyksellisempi ja vuorovaikutteisempi kuin vanhan näyttelyn aikana, päätuottaja Nicolas Gunslay Lapin yliopiston arktisesta keskuksesta kertoo.

Yksi uuden perusnäyttelyn vetonauloista on revontuliteatteri, jossa näyttelyvieras voi selällään maaten katsoa kattoon heijastettavaa kolmiulotteista revontulianimaatiota. Näyttelyssä on myös kylmähuone, jossa on ympäri vuoden jäätä, sekä revontulien syntymistä kuvaava Birkelandin kammio.

Uusin tutkimustieto esiin
Esitystapojen lisäksi arktinen tutkimus on edennyt harppauksin viime vuosikymmenen aikana.

– Uutta tutkimustietoa on tullut valtavan paljon. Näyttelyn avulla voimme kertoa tieteen uusista saavutuksista ja havainnollistaa, kuinka suuria vaikutuksia maailman muutoksilla on juuri arktisella alueella, Gunslay sanoo.

Päätuottaja Nicolas Gunslayn mukaan uudistettu perusnäyttely on rakennettu joustavaksi.

– Se on perusta, jolle on hyvä rakentaa erilaisia muunnelmia ja kertoa uusia asioita uusilla tavoilla. Tämä antaa meille hyvät mahdollisuudet kehittää tiedeviestintää ja uusia keinoja kertoa tieteestä ja tutkimuksesta yleisöä viihdyttävästi.

Uuden perusnäyttelyn suunnitteleminen alkoi kolme vuotta sitten. Vanhassa näyttelyssä testattiin uuteen näyttelyyn tulevia interaktiivisia elementtejä, kuten jääntekokonetta. Varsinaiset rakennustyöt alkoivat vuosi sitten, kun vanha näyttely suljettiin. Hankkeen kustannusarvio on ollut yli kaksi miljoonaa euroa, ja hankkeen ovat rahoittaneet Lapin yliopisto, Lapin lääninhallitus ja Euroopan unionin Tavoite 1 -ohjelma.

Arktisen keskuksen perusnäyttelyn avajaisia vietetään tiistaina 17. huhtikuuta 2007. Yleisölle uudistettu näyttely avataan keskiviikkona 18. huhtikuuta 2007 klo 10.00.

Lisätietoja:
Päätuottaja Nicolas Gunslay, Arktinen keskus
Puhelin 040 735 7296, sähköposti: etunimi.sukunimi@ulapland.fi

Arktisen keskuksen johtaja, Lapin yliopiston vararehtori Paula Kankaanpää
Puhelin 040 777 7825, sähköposti: etunimi.sukunimi@ulapland.fi

www.arcticcentre.org