Taideteollinen ala
santeri_2400x3200.jpg
Santeri Happonen, kuva: Arktinen keskus

Näyttelyiden rakentaja

2.5.2018

Näyttelyteknikko Santeri Happosen toimenkuvaan kuuluu Arktikumin tiedekeskuksen näyttelyiden ylläpito sekä rakentaminen. Koulutukseltaan hän on taiteiden maisteri.

Kysyttäessä mieleenpainuvimpia opiskelumuistoja Santeri Happonen mainitsee ensimmäisen opiskeluvuoden, kun kaikki oli uutta ja ihmeellistä.

– Ympäristö oli varsin eksoottinen, kun oltiin pienteollisuustalolla vuonna 2005. Oltiin viimeinen vuosikurssi, joka aloitti opinnot pienteollisuustalon tiloissa av-median parissa. Se oli erikoinen ja sokkeloinen paikka, Happonen muistelee.

Toinen mieleen jäänyt asia on F-siiven valtaus reilun kymmenen vuoden takaa. Tapahtumassa opiskelijat tutustuivat uusiin tiloihin, kun arkkitehtuurinen suoja lakkasi.

– Tämä oli sikäli mukava tapahtuma, että se oli opiskelijalähtöinen. F-siipi oli verrattain uusi ja oli ollut vasta muutaman vuoden käytössä.

Audiovisuaalisen median opinnot Lapin yliopistossa antoivat osaamista, tietoa sekä suhteita, jotka ovat auttaneet niin elämässä kuin työelämässä.

– Opintojen alkuvaiheessa otin enemmän videokursseja, jotka olivat hyödyllisiä, mutta myöhemmin löysin vuorovaikutteisen median ja siitä kiinnostuin enemmän.

Maisteriksi valmistumisen jälkeen Happonen mietti muutaman kuukauden ajan tulevaisuutta ja uravaihtoehtoja. Valokuvaus kiinnosti ja oli kiinnostanut koko opintojen ajan.

– Kävi niin, että päädyin Tunnin Kuvaan töihin. Työ ei sisältänyt passikuvausta ilmaisullisempaa valokuvaamista mutta liittyi kuitenkin aiheeseen, ja siinä ohella tein sivutoimisena valokuvaushommia sekä satunnaisia pienempiä mediatuotantoja.

Tunnin Kuvassa Happonen työskenteli kolme vuotta, ennen kuin hän perusti valokuvaukseen ja media-alaan keskittyvän yrityksen.

– Yritystä kerkesin pyörittää semmoiset puoli vuotta, kunnes näyttelyteknikon työpaikkailmoitus herätti mielenkiintoni, ja niin kävi, että sain paikan.

Näyttelyteknikon toimenkuvaan kuuluu Arktikumin tiedekeskuksen näyttelyiden ylläpito sekä rakentaminen. Työpäivä alkaa näyttelyelementtien kunnon tarkastamisella.

– Yleensä jotain isompaa tai pienempää korjattavaa löytyy, ja kun siitä on selvitty, suunnitellaan ja rakennetaan osia tuleviin näyttelyihin. Työnkuva on monipuolinen, sillä siihen sisältyy niin tietokone- ja elektroniikkatöitä kuin puu- ja metallirakentamistakin.

Näyttelyissä on yhä enemmän vuorovaikutteisuutta ja pelillisiä elementtejä. Happonen ei kuitenkaan pidä ajatuksesta, että näyttely koostuisi pelkästään digiseinästä, vaikka hänen ydinosaamisensa onkin digimaailmassa.

– Pidän siitä, että työhön kuuluu myös perinteisempää nikkarointia. Ruudun ääressä kun tulee takamusta kulutettua niin paljon muutenkin.

Santeri Happonen
Näyttelyteknikko, Arktikumin tiedekeskus
• Syntynyt 1987
• Taiteiden maisteriksi 2012
• Arktikumin tiedekeskuksen näyttelyteknikko syksystä 2017 alkaen. Tiedekeskus on osa Lapin yliopiston Arktista keskusta.
• Harrastuksina video- ja lautapelien pelaaminen ja oluen paneminen.

Teksti: Johan-Eerik Kukko