Lapin yliopiston Galleria Valossa ja Kilossa on esillä 18.2.–6.3.2008 turkkilaista kansanarkkitehtuuria itäiseltä Mustanmeren alueelta. Näyttelyn järjestävät Peräpohjolan ja Lapin Arkkitehdit SAFA sekä Lapin yliopisto taiteiden tiedekunta.
Näyttely koostuu valokuvaaja Ali Konyalin vedoksista, joissa kuvataan koillisturkkilaista uhanalaista rakennusperintöä. Näyttelyn on koonnut istanbulilainen Milli Reasüransin taidegalleria. Aiheesta on julkaistu myös kirja Rural Architecture in the Eastern Black Sea Region.
Koillis-Turkin huikeissa vuoristomaisemissa itäisen Mustanmeren tuntumassa on kyliä ja taloja, joiden arkkitehtuuri perustuu omintakeiseen monikulttuuriseen kansanperinteeseen. Talot on tehty kivestä ja puusta ja koristeltu taidokkain ornamentein. Ne sopeutuvat hienosti avaraan ympäristöönsä. Alueella on myös merkittäviä vanhoja puumoskeijoita ja kirkkoja.
Kansat ja kulttuurit ovat ikiajoista lähtien kohdanneet ja sekoittuneet Euroopan ja Aasian välimaastossa muinaisen Pontoksen valtakunnan alueella. Siellä puhutaan edelleen Iazin kieltä, vanhaa kreikkaa, armeniaa ja georgiaa.
Mustanmeren alue on meille pohjoismaalaisille lähes tuntematon. Tuttua on puun käyttö rakennusmateriaalina ja rakentaminen maiseman ehdoilla. Perinteiset ruuan säilytysaitat ”seranderit” hyödyntävät samaa periaatetta kuin Lapin niliaitat.
Näyttely avataan maanantaina 18.2.2008 klo 18. Näyttely on avoinna 18.2.–6.3.2008.
Näyttelyn sisällöstä antaa tietoja arkkitehti Özler Özlem-Kemppainen puhelin 040 590 2770 ja sähköposti: ozlemozerkemppainen (at) @gmail.com
Galleria Katve
Soile Kortesalmen näyttely Katson näen muistan koostuu piirustuksista, 12 valokuvan sarjasta ja dokumentaarisesta elokuvasta. Näyttelyn teemana on näkeminen ja muistaminen.
Tutkimus- ja kuvauskohteena Kortesalmella on ollut oma isäsuhde.
– Tekemällä kuvia isästäni olen halunnut selvittää avioeron vuoksi vieraaksi jääneen isäni arvoitusta. Olen halunnut muistaa sen mitä isä on minulle joskus merkinnyt. Isäni kuvaaminen herätti minussa ristiriitaisia muistoja ja tunteita. Muistaminen tuottaa kipua, mutta paradoksaalisesti tunsin kasvavani todellisemmaksi, tulevani enemmän omaksi itsekseni, Kortesalmi sanoo.
Työt ovat syntyneet vuosien 2000–2006 välisenä aikana, kun Kortesalmi opiskeli Lapin yliopiston audiovisuaalisen mediakulttuurin koulutusohjelmassa. Dokumentaarinen elokuva on Kortesalmen lopputyön taiteellinen osio ja valokuvasarja valokuvauksen opintojen loppuyö.
Galleria Katve 18.2.–6.3.2008.
Lisätietoja:
Soile Kortesalmi TaM
Puhelin 050 431 4167
skortesa (at) ulapland.fi
LaY/Viestintä/OT