Uutiset 2004

Neuvottelukunta: Lapin yliopiston rooli aluekehittämisessä vahvistuu

14.10.2004

Lapin yliopiston neuvottelukunta ilmaisi tyytyväisyytensä yliopiston toimenpiteisiin vaikuttavuuden ja alueellisen kehittämisen lisäämiseksi. Neuvottelukunnan mukaan yliopisto voisi tutkia poroelinkeinon kannattavuutta ja imagollista merkitystä.

Lapin yliopisto on neuvottelukunnan aloitteesta perustanut aluekehittämisen professuurin sisäisin virkamuutoksin. Lisäksi yliopisto on perustanut yhteiskunnallisen vaikuttavuuden edistämiseksi aluepalveluiden suunnittelutoimikunnan, jonka puheenjohtajana on rehtori Esko Riepula. Neuvottelukunnan syyskokous pidettiin maanantaina 11. lokakuuta 2004.

Aluekehittämisen professori Asko Suikkanen esitteli neuvottelukunnalle aluepolitiikan ajankohtaisia haasteita ja toimenpiteitä. Suikkasen mukaan yliopiston alueellisen toiminnan tulee pohjautua opetukseen ja tutkimukseen. Arviointitutkimusta tulee vahvistaa ja alueelliseen kehittämiseen suunnattavia resursseja tulee muutoinkin lisätä. Suikkanen esitti myös mietittäväksi, onko Lappi alueena riittävä aluekehittämiseen vai pitäisikö tutkimuksen ja muiden toimenpiteiden kohteena olla koko Pohjois-Suomi.

Neuvottelukunnan puheenjohtaja, Rovaniemen hovioikeuden presidentti Esko Oikarinen korosti yhteistyön ja vuorovaikutuksen merkitystä aluekehittämisessä. Lähitulevaisuuden haasteita ovat Oikarisen mukaan toiminnan organisointi, verkostojen rakentuminen, resursointi sekä perustutkimuksen ja opetuksen suuntaaminen alueen tarpeisiin.

Innovaatiotoiminta ja sitä tukevien ympäristöjen rakentaminen korostuvat EU:n tavoiteohjelmissa. Kehittämispäällikkö Satu Ahonen esitteli taiteiden tiedekunnan Design Parkin toimintakonseptia. Täydennyskoulutuskeskuksen alueellisen kehittämistoiminnan päällikkö Riitta-Liisa Heikkinen-Moilanen kertoi hyvinvointipalveluihin liittyvästä toimintamallista.

Koulutuksellisesta innovaatiosta samoin kuin eri toimijoiden välisestä yhteistyöstä esimerkkinä mainittiin Lapin Maakuntakorkeakoulu. Oppilaitosten lisäksi yhteistyökumppaneina siinä ovat seutukunnat ja koulutustarjonta on suunniteltu seutukuntien tarpeista käsin.

Alustusten pohjalta käydyssä keskustelussa korostettiin yhteistyön ja monikulttuurisen lähestymistavan merkitystä aluekehitystyössä. Neuvottelukunnan mukaan koulutuksellista arviointia ja kulttuuriosaamista tarvitaan lisää. Erilaiset seminaarit, tulevaisuuden foorumit ja muut keskustelutilaisuudet ovat tarpeen yliopiston asiantuntemuksen välittämiseksi toimintaympäristöön.

Lapin yliopisto voisi tutkia poroelinkeinon taloudellisia ja imagollisia vaikutuksia
Arktisen keskuksen erikoistutkija Anna-Liisa Sippola esitteli neuvottelukunnalle yliopistossa käynnissä olevia porotutkimushankkeita. Neuvottelukunta olikin yllättynyt poroelinkeinoon liittyvän tutkimuksen laajuudesta Lapin yliopistossa. Ongelmana neuvottelukunta näkee kuitenkin tutkimustiedon levittämisen elinkeinon harjoittajien piiriin sekä painottumisen lähinnä luonnontieteiden alalle.

- Poroelinkeinon tukemiseen ja kannattavuuden parantamiseen tarvittaisiin lisää taloustieteellistä, yhteiskuntatieteellistä ja jopa oikeustieteellistä tutkimusta, sanoo Esko Oikarinen.

Porotilojen monimuotoisuus sekä porotalouden imagon taloudellinen merkitys Pohjois-Suomen matkailulle olisivat Oikarisen mukaan oivallisia tutkimusaiheita Lapin yliopistolle.

Lapin yliopistossa ja Arktisessa keskuksessa on parhaillaan käynnissä useita poroelinkeinoon liittyviä tutkimushankkeita. Porotilojen toimeentuloa tutkitaan kauppatieteiden ja matkailun tiedekunnassa. Arktisessa keskuksessa selvitetään mm. poroelinkeinoon liittyviä maankäyttöoikeudellisia kysymyksiä, petovahinkojen sosio-ekonomista merkitystä porotaloudelle Suomessa, ruokinnan vaikutusta porovaadinten maidontuottoon ja vasojen kasvuun sekä poron kudosrasvojen vaikutuksesta tehdyn tutkimuksen tulosten soveltamista käytäntöön. Poronhoidon nykypäivän haasteita tutkiva kolmivuotinen EU-rahoitteinen Renman-hanke päättyi viime vuonna.

Oikeudellisen alan koulutuksella kysyntää muissakin ammateissa
Oikeustieteiden tiedekuntaan viime vuonna perustetun oikeudenhoidon koulutuskeskuksen toimintaa esitteli dekaani Ahti Saarenpää. Keskus huolehtii maksullisena palvelutoimintana oikeustieteellisen alan ammatillispainotteisesta täydennys- ja jatkokoulutuksesta. Neuvottelukunta totesi, että oikeudellistuvassa yhteiskunnassa alan koulutuksella on kysyntää myös muissa ammateissa.

Lapin yliopiston neuvottelukunta aloitti kolmivuotisen toimikautensa elokuun alussa uudella kokoonpanolla. Neuvottelukunta kokoontuu kaksi kertaa vuodessa ja koostuu yliopiston ulkopuolisten sidosryhmien edustajista.

Lisätietoja:
- Esko Oikarinen,  puh. 016 - 336 1226
Rovaniemen hovioikeuden presidentti, Lapin yliopiston neuvottelukunnan puheenjohtaja
- - - - -

LaY/Viestintä/Irma Kuukasjärvi