Neuvottelukunta tukee konsernin edelleen kehittämistä
20.5.2011
Lapin korkeakoulukonsernin neuvottelukunta kokoontui 20.5.2011 Rovaniemellä. Neuvottelukunta esittää tukensa ja kiitoksen konsernille edistymisestä ja ponnisteluista yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi.
Lapin korkeakoulukonsernin toteuttamista on jatkettu opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa tehdyn sopimuksen sekä syksyllä 2010 uudistetun korkeakoulukonsernin strategian ja työsuunnitelman mukaisesti. Lapin korkeakoulukonsernin neuvottelukunta katsoo, että tulokset ovat olleet erinomaisia.
Lapin korkeakoulukonsernin yhteinen tukipalvelukeskus käynnistyy sopimuksen mukaisessa laajuudessaan 1.8.2011, jolloin palvelukeskuksen henkilöstövahvuus on noin 140 henkilöä. Lapin korkeakoulujen yhteisen kielikeskuksen toiminta on käynnistetty 1.1.2011 ja kirjasto on toiminut vuoden yhteisenä korkeakoulukirjastona. Toiminnasta saadun palautteen perusteella kirjastosta on muodostunut oikea ja aito korkeakoulukirjasto.
Konsernin johtamisjärjestelmän kehittämiseksi laadittu, pitkäaikaiseen sopimukseen perustuva konsernin hallintojohtosääntö on vahvistettavana korkeakoulujen ja ylläpitäjien hallituskäsittelyissä. Neuvottelukunta toivoo, että osapuolet ripeästi vahvistaisivat hallintojohtosäännön, jotta ministeriön kanssa sovittu tavoite tältäkin osin toteutuisi. Korkeakoulujen työnjaon kehittäminen on sujunut hyvin ja on loppusuoralla.
Konsernissa on edistetty sisäistä opiskelijaliikkuvuutta, millä pyritään parantamaan opiskelijoiden opintojen suuntaamismahdollisuuksia, lisäämään koulutuksen houkuttavuutta ja nopeuttamaan valmistumista. Tuloksia sisäisen liikkuvuuden parantamisen vaikutuksista saadaan vuonna 2012.
Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti (MTI) toimii täydessä laajuudessaan kolmen koulutusasteen yhteisenä yksikkönä. Pohjoisen kulttuuri-instituutin (PKI) toiminta on käynnistynyt hankkeena ja useita erilaisia koulutus- ja hankeyhteistyöhön liittyviä toimia on aloitettu. Instituutin varsinainen toiminta käynnistyy vuonna 2012.
Instituuttien vahvistamiseksi neuvottelukunta esittää, että niiden osalta vielä avoimena olevat kysymykset ratkaistaisiin mahdollisimman pian, jotta instituuteissa päästäisiin keskittymään koulutus-, tutkimus- ja kehittämistoimintojen vahvistamiseen ja näin kehittämään yhteistyön sisällöllistä puolta. Lisäksi neuvottelukunta korostaa, että instituuttien integroituminen alueelle on välttämätöntä toiminnan laadun kannalta.
Neuvottelukunnan mukaan Lapin korkeakoulukonserni on toiminnallaan osoittanut, että korkeakoulujen elinvoimaisuutta voidaan tukea muodostamalla niiden välisiä vahvoja liittoutumia myös alueilla, joilla sijaitsevat ammattikorkeakoulut ja yliopistot ovat pienehköjä.
Korkeakoulukonserni on myös koko Lapin kehittymisen ja tulevaisuuden kannalta äärimmäisen tärkeä. Voimavarojen yhdistäminen tukee lisäksi pohjoisten alueiden kansainvälistymistä.
Jatkossa toiminnallisen yhteistyön syventäminen edellyttää konsernimaisen toimintakulttuurin edelleen vahvistamista kaikilla toiminnan tasoilla aina johtamisesta henkilökuntaan ja opiskelijoihin.
Neuvottelukunta toteaa tyytyväisyydellä, että opetus- ja kulttuuriministeriö on tähän mennessä voimakkaasti tukenut konsernin kehittymistä. Neuvottelukunta toivoo, että tällaiset korkeakoulujen väliset innovatiiviset allianssit saisivat jatkossakin vahvan alueellisen ja kansallisen tuen. Neuvottelukunta esittääkin vetoomuksen tulevalle hallitukselle ja opetus- ja kulttuuriministeriölle, että konserni saisi aktiivisen tuen myös jatkossa.
Lisätietoja:
Esko Oikarinen
Lapin korkeakoulukonsernin neuvottelukunnan puheenjohtaja
Puh. 010 364 1826 tai 040 706 8074
Tiedote/Tiina Kaksonen