Uutiset 2011
6.9.2011

OKM: Ammattikorkeakoulujen uudistaminen vauhtiin

Opetusministeri Jukka Gustafsson on asettanut työryhmän ja sille ohjausryhmän valmistelemaan ammattikorkeakoululain ja ammattikorkeakoulujen rahoitus- ja ohjausjärjestelmän uudistamista.

Hallitusohjelman mukaan vastuu ammattikorkeakoulujen perusrahoituksesta siirretään kokonaan valtiolle ja ammattikorkeakouluista tehdään itsenäisiä oikeushenkilöitä. Ammattikorkeakoulujen toimiluvat uudistetaan korostaen toiminnan laatua ja vaikuttavuutta. Korkeakoulutuksen rahoitus uudistetaan tukemaan nykyistä paremmin koulutuksen tavoitteita, kuten nopeampaa siirtymistä työelämään. Korkeakoulujen nykyistä toimipisteverkkoa kootaan riittävän laajoiksi, laadukkaiksi ja innovatiivisiksi osaamisympäristöiksi. Jokaisessa maakunnassa on yksi tai useampi korkeakoulu.

Ohjausryhmä ohjaa ja tukee hankkeen etenemistä. Ohjausryhmän puheenjohtajana toimii johtaja Anita Lehikoinen. Ohjausryhmässä on laaja edustus ammattikorkeakouluista, työelämäjärjestöistä, kunnista ja opiskelijajärjestöstä. Valmistelevan työryhmän jäsenet ovat opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Työn tavoitteena on valmistella hallituksen esitys uudeksi ammattikorkeakoululaiksi siten, että uudistus voi tulla voimaan vuoden 2014 alusta.

Opetus- ja kulttuuriministeriö esitteli ammattikorkeakoulu-uudistuksen suuntaviivat korkeakoululaitoksen johdolle ja keskeisille sidosryhmille seminaarissa 6. syyskuuta. Suuntaviivoista järjestetään laaja lausuntokierros vielä alkusyksystä.

Suuntaviivat-muistio (pdf)

Suomessa on 25 opetus- ja kulttuuriministeriön toimialaan kuuluvaa ammattikorkeakoulua, joissa ammattikorkeakoulututkintoa suorittavia opiskelijoita on 118 000 ja ylempää ammattikorkeakoulututkintoa suorittavia 6 500. Ammattikorkeakoulujen valtionosuusrahoitus määräytyy laskennallisten opiskelijamäärien ja suoritettujen tutkintojen määrien perusteella. Opiskelijamäärien painoarvo on 70 % ja tutkintojen 30 %. Vuoden 2011 talousarviossa ammattikorkeakoulujen laskennalliset kustannukset ovat 897 miljoonaa euroa, josta valtion rahoitusosuus on 409 miljoonaa euroa ja loput kuntien rahoitusosuutta.

Lähde: OKM-tiedote 6.9.2011
Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK