Saavutettavuutta tukeva pedagogiikka hakee korkeakouluissa vielä muotoaan, käy ilmi Opiskelijajärjestöjen tutkimussäätiön opetus- ja kulttuuriministeriölle toteuttamasta selvityksestä. Saavutettava opetus tarkoittaa hyvien opiskelumahdollisuuksien takaamista kaikenlaisille opiskelijoille.
Korkeakoulut ovat viime vuosina tehneet tavoitteellista työtä saavutettavuutensa edistämiseksi erityisesti pyrkimällä yhtenäistämään saavutettavuuteen liittyviä käytäntöjä. Eniten on kehitetty tilojen esteettömyyttä.
– Raportin nimi
Hitaasti, mutta varmasti? kuvaa mielestäni osuvasti tilannetta korkeakouluissa. Suunta on oikea, mutta muutosvauhti liian hidas. Työtä on jatkettava koko korkeakoulun voimin, hyödyttäähän saavutettavuuden eteen tehtävä työ koko korkeakouluyhteisöä, toteaa selvityksen vastaanottanut johtaja Anita Lehikoinen opetus- ja kulttuuriministeriöstä.
Puutteet näkyvät etenkin siinä, miten korkeakouluissa kyetään ottamaan huomioon opiskelijoiden erilaiset tarpeet. Varsinkin lukihäiriöiset opiskelijat jäävät vaille tarvitsemaansa tukea. Kolmannes heistä pitää korkeakoulunsa opetus- ja opiskelujärjestelyjä heikkoina, kun kaikista muista opiskelijoista tätä mieltä oli keskimäärin alle viidennes.
– Korkeakouluissa on vielä ennakkoluuloisuutta erilaisia oppijoita kohtaan. Moni opettaja on haluton tukemaan lukihäiriöisiä, koska uskoo heidän olevan soveltumattomia korkeakouluopintoihin, täsmentää tutkija Johanna Penttilä.
Reilussa 60 prosentissa yliopistoista ja 80 prosentissa ammattikorkeakouluista järjestetään kuitenkin jo henkilöstökoulutusta erilaisten oppijoiden huomioimisesta. Tietoa tarvitaan korkeakoulujen edustajien mukaan edelleen lisää.
Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen opetuksessa on suuria koulutusohjelma- ja opettajakohtaisia eroja. Erot näkyvät esimerkiksi siinä, annetaanko tehtäviin vaihtoehtoisia suorittamistapoja tai saavatko opiskelijat luentokalvot etukäteen sellaisessa muodossa, että niitä pystyy lukemaan näkövammaisille tarkoitetuilla apuvälineillä.
Kyselyyn vastasi asiantuntijoita kaikista opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan yliopistoista ja ammattikorkeakouluista. Yliopisto- ja ammattikorkeakouluopiskelijoita kyselyyn vastasi yhteensä 1375.
Hitaasti, mutta varmasti? Saavutettavuuden edistyminen yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa 2000-luvulla -julkaisu
Lähde: OKM-tiedote 2.2.2012