Opetusministeriön asettama työryhmä ehdottaa muutoksia koulutusta koskeviin lakeihin koulutuksen ja sen jälkeisen työelämän turvallisuuden parantamiseksi.
Esitetyt muutokset koskisivat mm. opiskelijaksi ottamisen esteitä, opiskeluoikeuden peruuttamista ja palauttamista sekä päihdetestausta ja kurinpitoa. Esitys luovutettiin opetusministeri Henna Virkkuselle tiistaina 9. maaliskuuta 2010.
Työryhmän esityksen mukaan opiskelijalta voitaisiin peruuttaa opiskeluoikeus opinnoissa, joihin sisältyy alaikäisten turvallisuutta tai potilas-, asiakas- tai liikenneturvallisuutta koskevia vaatimuksia, jos opiskelija on opinnoissaan toistuvasti tai vakavasti vaarantanut toisen henkilön terveyden tai turvallisuuden tai jos opiskelijalla ilmenee toimintakykyä olennaisesti heikentävä terveydellinen seikka, joka vakavasti vaarantaa toisten terveyttä tai turvallisuutta. Mahdollisuus peruuttaa opiskeluoikeus koskisi lähinnä eräitä sosiaali- ja terveysalan, humanistisen ja kasvatusalan sekä tekniikan ja liikenteen alan opintoja, joista säädettäisiin tarkemmin asetuksella. Opiskelija voitaisiin tarvittaessa määrätä terveystarkastuksiin ja -tutkimuksiin.
Opiskeluoikeus voitaisiin peruuttaa myös alaikäisten parissa työskentelyä edellyttävissä opinnoissa, jos opiskelija on tuomittu rangaistukseen sukupuolisiveellisyyttä loukkaavasta teosta, seksuaalirikoksesta, törkeästä henkeen tai terveyteen kohdistuneesta rikoksesta taikka vähäistä vakavammasta huumausainerikoksesta. Opiskelija olisi velvollinen pyydettäessä toimittamaan otteen rikosrekisteristä.
Ennen päätöstä opiskeluoikeuden peruuttamisesta opiskelijan kanssa tulisi selvittää mahdollisuutta hakeutua muuhun koulutukseen. Voitaisiin myös sopia, että opiskelija siirretään koulutuksen järjestäjän tai korkeakoulun muuhun koulutukseen.
Opiskeluoikeus voitaisiin palauttaa, jos peruuttamisen aiheuttaneet perusteet ovat poistuneet – kuitenkin aikaisintaan vuoden kuluttua peruuttamispäätöksestä.
Opiskelijaksi ottamisen esteenä voisi olla sairauteen tai vammaan rinnastettava muu terveydentilaan liittyvä seikka, esimerkiksi vakava päihderiippuvuus. Terveydentilaan liittyvä seikka ei kuitenkaan olisi esteenä koulutukseen osallistumiselle, jos este voidaan kohtuullisin toimin poistaa. Opiskelijaksi ottamisen esteenä voisi jatkossa olla myös aiempi opiskeluoikeuden peruuttamispäätös, jos opintoihin liittyvät turvallisuusvaatimukset sitä edellyttävät. Myös korkeakoululainsäädäntöön ehdotetaan otettavaksi säännökset opiskelijaksi ottamisen esteistä sekä opiskelijan oikeudesta turvalliseen opiskeluympäristöön.
Työryhmä ehdottaa lakeihin säännöksiä opiskelijoiden päihdetestauksesta. Testaus olisi mahdollinen opintoihin kuuluvissa käytännön tehtävissä, työssäoppimisessa ja harjoittelussa. Testaamisen edellytyksenä olisi, että päihteiden vaikutuksen alaisena tai päihteistä riippuvaisena toimiminen vakavasti vaarantaisi opiskelijan omaa tai toisen henkeä tai terveyttä, liikenneturvallisuutta, salassapitosäännöksin suojattujen tietojen suojaa tai merkittävästi lisäisi huumaus- tai lääkeaineiden laittoman kaupan, hallussapidon, käytön tai leviämisen riskiä. Päihdetestistä kieltäytyminen tai positiivinen testitulos voisi johtaa kurinpitotoimiin.
Tietojen luovuttamista koulutuksen järjestäjien, korkeakoulujen ja eri viranomaisten kesken halutaan myös esityksessä helpottaa opiskelijaksi ottamisen, opiskeluoikeuden peruuttamisen ja kurinpitotoimien arviointia varten. Sosiaali- ja terveydenhuollon lupa- ja valvontavirastolla olisi oikeus saada potilas- ja asiakasturvallisuuden valvonnan edellyttämät välttämättömät tiedot.
Työryhmän esitys on luettavissa opetusministeriön verkkosivuilla.
Tausta:
- Työryhmä asetettiin keväällä 2008 terveydenhuollossa ilmenneiden vaaratilanteiden takia.
- Työryhmän valmistelema hallituksen esitysluonnos lähetettiin lausuntokierrokselle syksyllä 2009. Lausuntoja saatiin 131.
- Esitystä on käsitelty sivistyspolittisessa ministerityöryhmässä ja asiantuntijoiden kuulemisissa.
- Lakien on tarkoitus tulla voimaan elokuussa 2011.