Vararehtori Kaarina Määttä tarkastelee Laajakulma-blogissaan suomalaista korkeakouluopiskelijaa tilastojen valossa, ihanteellisen opintopolun haasteellisuutta, pitkittyneitä opintoja sekä opintojen esteettömyyttä.
Tilastoja:
• kolme neljäsosaa uusista ylioppilaista hakee korkeakoulutukseen välittömästi ylioppilaskirjoitusten jälkeen, mutta vain alle 40 prosenttia heistä saa opiskelupaikan heti
• korkeakouluopintojen aloittamisiän mediaani on 21,4 vuotta
• viidennes aloittavista opiskelijoista on yli 26 vuotiaista
• 20–29-vuotiaista koulutuksessa on 43 %
• keskimääräinen opiskeluaika yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa on 4,9 vuotta
• joka vuosi yli 8 000 yliopisto-opiskelijaa keskeyttää opintonsa
Kaarina Määtän mukaan keskeyttämisen syinä voivat olla mm. väärä ala, puutteellinen opintojen ohjaus, henkilökohtainen elämänmuutos tai työelämä vie mennessään.
– Haluttaessa tehostaa opiskelijan opintopolkua on tärkeää panostaa tulevien opintojen suunnitteluun ja ohjaukseen jo varhaisessa vaiheessa. Suunnittelu ja ohjaus eivät kuitenkaan saa tarkoittaa sitä, että nuori joutuu liian varhain tekemään päätöksiä, jotka sulkevat ovia lopullisesti, Määttä kirjoittaa.
Määttä korostaa, että yliopiston tulee pitää huolta jokaisesta opiskelijasta.
– Yliopisto-opetuksen ja opiskelun tulee tukea fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista esteettömyyttä, joka sallii ja tukee oppimistyyliltään, -strategialtaan tai -ominaisuuksiltaan erilaisten oppijoiden opiskelua, hän kirjoittaa.
Yliopiston Laajakulma-blogi löytyy yliopiston etusivulla olevan bannerin kautta sekä osoitteesta:
www.ulapland.fi/laajakulma
LaY/Viestintä/OT