Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitoksen uudessa selvityksessä tarkastellaan koulutusalan vaihtoa sekä koulutuksen keskeyttämistä ammatillisessa koulutuksessa, ammattikorkeakoulussa sekä yliopistossa. Tutkimuksessa käytettiin Tilastokeskuksen rekisteriaineistoja vuosilta 2001–2008.
Yliopisto-opiskelijoista aloitustutkintonsa suoritti kahdeksan vuoden seuranta-aikana loppuun hieman alle puolet ja 5–6 vuoden tavoiteajassa valmistuneita oli useimmilla koulutusaloilla ainoastaan 10–30 prosenttia. Useimmin tavoiteajassa valmistuttiin lääketieteelliseltä alalta (55 % aloittaneista). Koulutusalan vaihtajia oli reilu kolmannes ja keskeyttäneitä 11 pronsettia.
– Yllättävää on mielestäni se, miten paljon yliopistokoulutuksen läpäisyprosentti vaihtelee eri koulutusaloilla ja kuinka alhaiseksi se jää joillakin aloilla, erityisesti luonnontieteissä ja teknillistieteellisellä alalla. Myös opintopolkujen monenkirjavuus ja mitä suurin yksilöllisyys yllätti, tutkija Päivi Vuorinen-Lampila sanoo.
Kuinka opintouria sitten voisi lyhentää ja opintojen keskeyttämistä ehkäistä?
– Tarvitaan opetuksen laadun kehittämistä, kokonaisvaltaista opinto-ohjausta, aiempien opintojen hyväksilukemista sekä oppilaitosten monipuolista työelämäyhteistyötä, tutkija Maarit Virolainen sanoo.
Lisäksi Virolaisen mielestä täydennys- ja jatkokoulutuksen joustavuutta olisi syytä kehittää.
– On yksilön ja yhteiskunnan kannalta huomattavasti kannattavampaa tehdä yksi tutkinto ja täydentää sitä kuin tehdä monta erillistä tutkintoa.
Lisätietoja:
Marja-Leena Stenström, puh. 040 805 4278, marja-leena.stenstrom@jyu.fi
Maarit Virolainen, puh. 040 805 4286, maarit.ha.virolainen@jyu.fi
Päivi Vuorinen-Lampila, puh. 050 428 0801, paivi.vuorinen-lampila@jyu.fi
Julkistettu tutkimusraportti:
Ammatillisen koulutuksen ja korkeakoulutuksen opintourat. 2012. Marja-Leena Stenström, Maarit Virolainen, Päivi Vuorinen-Lampila & Sakari Valkonen. Koulutuksen tutkimuslaitos. 297 s.
Julkaisu on saatavilla vain verkosta: http://ktl.jyu.fi/img/portal/23031/g045.pdf