Taide ja muotoilu
Kuva_Pentik_web.jpg
Pentik Oy:n ja taiteiden tiedekunnan järjestämän Totta vai tarua -suunnittelukilpailun voittajat palkittiin maanantaina 22.4.2024 Lapin yliopistolla. Kuvassa (vasemmalta) kunniamaininnan saanut Serafima Pavlova, Tuntu-mukin suunnittelija, muotoilija Tuuli Saarelainen Pentik Oy:stä ja toisen palkinnon saanut Tiina Jatkola. Kuva: Heidi Pietarinen.

Opiskelijakilpailun kautta uutta designia Pentikin uutuustuotteeseen

22.4.2024

Pentik Oy järjesti yhteistyössä Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan kanssa Totta vai tarua -suunnittelukilpailun, jossa haettiin uutta visuaalista designia Pentikin uuteen mukiin. Kilpailun voitti graafisen suunnittelun opiskelija Katariina Salomaa, ja toisen palkinnon sai graafisen suunnittelun opiskelija Tiina Jatkola.

Pentik Oy järjesti tammi-helmikuussa Totta vai tarua -suunnittelukilpailun yhteistyössä Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan kanssa. Kilpailun tavoitteena oli löytää Pentikin uuteen, Napapiirin myymälän valikoimaan tulevaan Tuntu-mukiin visuaalinen design, esimerkiksi kuvitus tai kuvio. Designin tuli välittää ja kuljettaa pala Napapiirin tunnelmaa, myyttejä, muistoja tai mielikuvia käyttäjälleen tai lahjan saajalle. Kilpailun keskeisinä kriteereinä olivat myös design, inspiraatio, tarinankerronta, kaupallisuus ja pitkäikäisyys.

Kilpailun ensimmäinen palkinto, arvoltaan 1 000 euroa, myönnettiin graafisen suunnittelun opiskelija Katariina Salomaalle suunnitelmasta Pilkkivät pedot. Kilpailun tuomaristo perustelee palkintoa seuraavasti:

”Voittajan design on iloa ja lämmintä oloa herättelevä humoristinenkin kuvaus suomalaisen pilkkiperinteen jatkumosta. Sympaattiset eläinhahmot voidaan kuvitella seikkaileviksi hahmoiksi jatkuviin tarinoihin. Työn vahvuutena ovat graafinen ajanhenkinen jälki, kaupallisuus ja hieno tarinan kuvitus.”

Toisen palkinnon (500 €) sai graafisen suunnittelun opiskelija Tiina Jatkola suunnitelmasta Taianomainen talviyö. Kilpailun tuomaristo perustelee palkintoa seuraavasti:

”Toinen palkinto on kokonaisvaltainen kuvitustyö, jossa on lennokas tunnelma ja inspiroiva satumainen kuvitus. Kuva on kuin osa suurempaa satua, jonka lukija haluaisi lukea, nähdä ja kokea. Väritysten dynaamisuus ja erilaisuus ovat myös osoitus suunnittelijan kyvyistä laajentaa sarjanäkymää. Toteutustapa on kaunis, maalauksellinen ja graafinen.”

Lisäksi tuomaristo myönsi kunniamaininnan monipuolisesta taiteellisesta osaamisesta ja toteutuksesta muodin, tekstiilitaiteen ja materiaalitutkimuksen opiskelija Serafima Pavlovalle.

Kilpailussa palkittuja suunnitelmia tullaan käyttämään Tuntu-mukissa (0,25 l), joka sisältyy designer Tuuli Saarelaisen suunnittelemaan astiasarjaan. Se, miltä voittoisat designit näyttävät, paljastuu yleisölle siinä vaiheessa, kun tuotteet tulevat myyntiin Pentikin Napapiirin myymälään.

Tuntu-muki_Pentik_550x367px.jpg
Kilpailussa palkittuja suunnitelmia tullaan käyttämään Tuntu-mukissa (0,25 l), joka sisältyy Tuuli Saarelaisen suunnittelemaan astiasarjaan. Kuva: Pentik Oy.

Kilpailun tuomaristo koostui Pentikin edustajista ja Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan opetushenkilöstöstä. Pentikiltä tuomaristoon kuuluivat designjohtaja Luisa Laine, valikoimapäällikkö Anette Odenwall ja designer-suunnittelijat Lasse Kovanen, Minna Niskakangas ja Tuuli Saarelainen. Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnasta tuomaristoon kuuluivat tekstiilialan professori Heidi Pietarinen, graafisen suunnittelun apulaisprofessori Leena Raappana-Luiro, teollisen muotoilun yliopistonlehtori Milla Johansson, graafisen suunnittelun yliopistonlehtori Jukka Kiviniemi ja tekstiilialan yliopistonlehtori Piia Pyrstöjärvi.

Lisätietoja:

Luisa Laine, design director, Pentik Oy, etunimi.sukunimi (at) pentik.com
Heidi Pietarinen, tekstiilialan professori, Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta, etunimi.sukunimi (at) ulapland.fi