Uutiset 2002

Opiskelijan ja opettajan kohtaaminen

27.9.2002

Psykologian professori Juha Perttula puhui opiskelijan ja opettajan kohtaamisesta ja projektipäällikkö Kristiina Kunttu KEHRÄ -projektista opiskelijan hyvinvointi-seminaarissa Lapin yliopistolla 26.9.2002.

Professori Juha Perttulan mukaan varsin yleinen käsitys on, että opiskelija elää jonkinlaista välitila-elämää. Elämää ei siis eletä tässä ja nyt, vaan eletään ikään kuin tulevaisuudelle, ajatuksella, että sitten joskus valmistumisen jälkeen oikeassa elämässä, kunhan vain olen ensin päässyt pois tästä opiskelijan keinoelämästä. Asenne aiheuttaa irrallisuuden tunnetta sekä stressiä opiskelijoille.

(Kuvassa seminaarin osanottajat taukojumpalla.)

 

Perttulan mukaan opettajan keskeinen tehtävä onkin palauttaa opettajan ja opiskelijan välille vuorovaikutus siten, että opiskelija voisi tuntea elävänsä ihan oikeaa elämää tässä ja nyt.

Tarkoitukseen pääsemiseksi Perttula esitteli viisi teesiä, jotka ovat: 1) oppiminen on itseisarvo, 2) oppiminen on kokonaista elämää, 3) oppiminen on maailman uudelleen luomista, 4) oppiminen on keskeneräisyyden ylläpitoa ja 5) oppiminen on vuorovaikutuksen helppoutta

KEHRÄ -projekti

Projektipäällikkö Kristiina Kunttu esitteli seminaarissa valtakunnallista opiskelijoiden hyvinvointiprojektia eli KEHRÄä, jolla pyritään saamaan eri toimijat edistämään opiskelijan hyvinvointia, terveyttä ja opiskelukykyä. Hankkeen vetäjiä ovat Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS, Suomen Ylioppilaskuntien liitto SYL sekä Opiskelijoiden liikuntaliitto OLL. Keskeisiä toimijoita ovat myös yliopistot hallinnosta laitostasolle saakka. Hanketta on valmisteltu määrätietoisesti jo yli kaksi vuotta.

Kristiina Kuntun mukaan yhteisöllisyyden vahvistaminen on keskeinen tavoite sosiaalisen ja psyykkisen opiskeluympäristön parantamisessa. Käytännössä tämä tarkoittaa opiskeluyhteisöjen vahvistamista ja sitä, että ymmärretään yhteisön merkitys hyvinvoinnille. Opiskelijalle on erittäin tärkeää, että hän kokee kuuluvansa johonkin opiskeluun liittyvään ryhmään. Yhteisöllisyyteen liittyy myös tukea antavan ja palautteisen oppimisilmapiirin edistäminen. Opiskelumotivaatiota kohentaa kokemus "minusta välitetään", totesi Krstiina Kunttu.

KEHRÄ pyrkii tarjoamaan eväitä opiskelijan elämänhallinnan lisäämiseen. Tämä tarkoittaa opiskelijan valmiuksien lisäämistä terveyden ylläpidossa ja edistämisessä. Kehrässä pyritään myös alentamaan opiskelijan kynnystä hakea apua opiskelu- tai terveysongelmissa. Lääketieteessä varhainen puuttuminen ongelmiin on tärkeää ja samaa pätee myös opiskeluongelmissa.

Lyhyesti sanottuna KEHRÄ on hyvinvointihanke, jolla pyritään saamaan eri toimijat - toisistaan tietoisina ja toistensa kanssa vuorovaikutuksessa - edistämään opiskelijan hyvinvointia yksilön, yliopistojen ja yhteiskunnan hyödyksi.

LaY/Viestintä/ot

Lisätietoa KEHRÄstä alla olevan linkin kautta, ajankohtaista otsikon alta.