Opiskelijat kaipaavat lisää opintojen ohjausta
13.11.2012
Opiskelupalveluiden tekemän kyselyn mukaan puolet kyselyyn vastanneista opiskelijoista kävi töissä opintojensa ohella. Muita opintojen edistymistä hidastavia tekijöitä olivat epäselvä ammatti-identiteetti, ohjauksen puute, turhautuminen ja ainainen kiire.
Lapin yliopiston opiskelupalveluiden keväällä 2012 tekemään hyvinvointikyselyyn vastasi 816 opiskelijaa. Suurin osa vastanneista arvioi hyvinvointinsa erinomaiseksi tai hyväksi. Eniten voimavaroja opiskelijoille antoivat ihmissuhteet, hyvät oppimisvalmiudet ja hyvä terveys. Myös säännöllinen ruokailu, riittävä liikunta ja tupakoimattomuus tukivat opiskelijoiden hyvinvointia. Lisäksi suurin osa vastanneista koki opiskeluilmapiiriin suvaitsevaiseksi, ammatilliseksi, innostavaksi ja opiskelijaa arvostavaksi.
– Ohjaustoiminta on yksi keskeisimmistä hyvinvointia ja opiskelukykyä ylläpitävistä tekijöistä. Merkille pantavaa on, että kyselyyn vastanneista 35 prosenttia ei tiennyt keneen ottaa yhteyttä, kun tarvitsee neuvontaa ja ohjausta opinnoissa, opintoasiain päällikkö Tuula Saarenketo sanoo.
Toimeentulo ja sosiaalinen elämä ovat keskeisiä hyvinvoinnin tekijöitä. Toimeentulonsa turvaamiseksi kyselyyn vastanneista 51 prosenttia kävi töissä opintojensa ohella. Siitä huolimatta vastaajat kokivat opiskelevansa mielestään oikeaa alaa ja he kokivat, että opinnot etenivät hyvin tai erinomaisesti.
– Toisaalta yli puolet vastanneista oli sitä mieltä, että yliopiston pitäisi kehittää opintojen ohjausta ja lähes puolet oli sitä mieltä, että myös opintopsykologipalveluita pitäisi kehittää. Kolmannes haluaisi kehittää myös liikuntapalveluita ja mielenterveyspalveluita.
Kehittämisvaateet eivät ole mikään ihme, sillä kolmasosa vastanneista koki mielialansa, nukkumisensa, jaksamisensa ja itsearvostuksensa tyydyttäväksi tai heikoksi. Lisäksi yli kolmasosa koki opiskelumotivaationsa, ihmissuhteet ja fyysisen kuntonsa tyydyttäväksi tai heikoksi.
– Viidesosalla oli viikoittain oireiluja. Noin neljäsosalla oli keskittymisvaikeuksia ja uniongelmia. Masentuneisuudesta ja ahdistuneisuudesta sekä jännittyneisyydestä ja hermostuneisuudesta kärsi viidesosa opiskelijoista.
Merkittävimpiä opintojen sujumista estäviä tekijöitä olivat lisäksi epäselvä ammatti-identiteetti, opintojen- ja uraohjauksen puute ja turhautuminen. Opiskelun esteeksi koettiin myös ajan puute, mikä aiheutuu eri elämäntilanteiden yhteensovittamisen vaikeudesta. Lisäksi huono tiedottaminen nousi vastauksissa opintojen edistymistä haittaavaksi tekijäksi.
– Eniten tukea tarvittiin stressin hallintaan, ammatti-identiteetin tukemiseen sekä itsetuntemuksen vahvistamiseen, Saarenketo sanoo.
Lisätietoja:
Tuula Saarenketo, opintoasiain päällikkö
Puhelin: 040 588 0819
Sähköposti: Tuula.Saarenketo (at) ulapland.fi
LaY/Viestintä/OT