Opiskelu
 
Ruut Laukkanen ja Jenna Siira.
Ruut Laukkanen ja Jenna Siira (vasemmalta oikealle).

Opiskelijoille menestystä kaluste- ja tekstiilisuunnittelun kilpailussa

22.4.2022

Taiteiden tiedekunnan opiskelijat Jenna Siira ja Ruut Laukkanen ylsivät voittoon Young Finnish Designin luotsaamassa New materials, New designs -suunnittelukilpailussa.

New materials, New designs -kilpailun tavoitteena on tuottaa markkinoille uusia tuotteita uusista ja kestävistä materiaaleista. Uusia tuoteideoita valikoimiinsa hakivat kaluste- ja tekstiiliyritykset Lekolar, Annala, Niimaar ja A. Vesalainen. Ehdotuksia kilpailuun tuli yli sata kappaletta, joista jokainen yritys valitsi oman voittajansa.

Teollisen muotoilun maisteriopiskelija Jenna Siira Lapin yliopistosta voitti kilpailussa kaksi kategoriaa: Lekolarin ja A. Vesalainen Oy:n kategoriat.

Lekolarin kategoriassa haettiin tuoteideoita monipaikkaiseen oppimiseen sekä opettamiseen. Siira suunnitteli siirreltävän säilytyskaluste Luggin, joka on matkalaukkua muistuttava ja rullien avulla liikuteltava työpiste. Se kulkee kätevästi mukana mahdollistaen myös tavaroiden väliaikaisen säilytyksen oppitunnin aikana.

– Lähdin kehittelemään tuoli + pulpetti -tapaista työtilaa, jossa olisi lisää tilaa työskentelytasossa, Siira kertoo.

Havainnekuva Jenna Siiran suunnittelemasta siirreltävästä säilytyskaluste Luggista, jossa on alla penkiksi sopiva kuutiomainen säilytystaso pyörillä ja sen toisella laidalla taitettava työtaso.
Jenna Siiran suunnittelema siirreltävä säilytyskaluste Luggi.

Voiton valintaperusteluissa kiiteltiin, että konsepti mahdollistaa monipaikkaisen oppimisen uudenlaisissa oppimisympäristöissä. "Oppimistuokiot eivät nykyään ole paikkaan sidottuja ja Luggi tukee tätä. Kun oppimista ja opetusta tapahtuu monissa paikoissa päivän aikana, Luggin mukana siirtyy sekä työpiste että tavarat näppärästi. Luggi on luonteeltaan hauska ja iloinen tuote ja soveltuu erityisen hyvin uudenlaisiin oppimisympäristöihin."

Taittuva tuoli kotitoimistoon

A. Vesalainen Oy puolestaan etsi ideoita uudenlaiseen tapaan työskennellä kotona tai työpaikalla. Tähän kilpailukategoriaan Jenna Siira suunnitteli kotiin tarkoitetun Taitos-työtuolin, jonka voisi työpäivän jälkeen taittaa kasaan ja laittaa pois tieltä.

– Etätöiden yleistyessä moni on löytänyt itselleen kotitoimiston keittiön pöydän ääressä. Pienet asunnot ja sisustukselliset syyt saattavat johtaa siihen, ettei asunnosta löydy työtuolia laisinkaan. Taitos-tuoli ratkaisee tämän ongelman, sillä se taittuu kasaan työpäivän jälkeen pois silmistä ja mielestä, Siira kuvailee.

Jenna Siiran suunnittelema Taitos-työtuoli on suunniteltu taittumaan tuoliosastaan pystysuunnassa pieneen tilaan. Kuvassa tuoli erilaisissa taitostiloissaan: avoimena tuolina ja taitettuna kasaan.
Jenna Siiran suunnittelema Taitos-tuoli.

Voiton valintaperusteluissa ideaa tuolin taittamisesta pidettiin briljanttina. "Tuoteidealla on ratkaistu ongelma kotona, kun työtuoli vie liikaa tilaa niin sen voi laittaa kasaan ja syrjään varsinkin yksiössä tai kaksiossa. Työssä oli ansiokasta ajattelua, konseptointia sekä suunnittelua."

Mutkattomia linjoja

Lisäksi Lapin yliopiston opiskelija Ruut Laukkanen voitti Annala Oy:n kategorian. Laukkanen opiskelee taiteiden tiedekunnassa kolmatta vuotta sisustus- ja tekstiilimuotoilua sekä teollista muotoilua. Annala Oy haki kilpailussa mallistoonsa uutta ja innovatiivista kudottua kangasta tai tuotetta, jossa käytetään kudottua kangasta. Materiaaliksi oli määritelty villa, ja suunnittelussa tuli ottaa huomioon kudotun kankaan ominaisuudet, käyttötarkoitus ja mahdollisuudet.

Ruut Laukkanen suunnitteli kilpailuun kudotun Linjat-kankaan.

– Kuosi on mutkaton ja suhteellisen minimalistinen mutta silti kiinnostava. Omaan suunnitteluuni on vaikuttanut suuresti suomalainen muotoilu: sen funktionaalisuus ja mutkattomuus inspiroivat. Muotoilijana haluan ymmärtää käyttäjän kohtaamat ongelmat ja ratkaista ne funktionaalisesti ja esteettisesti. Inspiroidun luonnosta sekä ympärillä olevista ihmisistä, Laukkanen kertoo.

Ruut Laukkasen suunniteleman Linjat-kuosin mallikappaleet, jossa leveämmät vaakatasossa toistuvat linjat kohtaavat kapeat pystysuunnassa olevat linjat ruudukkomaisesti.
Ruut Laukkasen suunnittelema Linjat-kuosi.

Voiton valintaperusteluissa todetaan, että voittajamallissa viehättivät ajanmukaisuus sekä selkeä ja puhdas muotokieli. "Väriyhdistelmät olivat raikkaat, miellyttävät, valmiit ja toimivat. Mallin sidostaminen kankaaksi ja kuviokoon muunnokset antavat meille vielä useita mahdollisuuksia muokata kuosia käyttötarkoituksen mukaan sopivaksi."

Kilpailu järjestettiin Young Finnish Designin puolesta yhteistyössä kotimaisten yritysten Natural Indigo Finland Oy:n ja Brightplus Oy:n kanssa. Kilpailun palkintojen sponsoreina olivat OP-Henkivakuutus Oy ja Nivalan kaupunki. Young Finnish Designin tavoitteena on yhdistää nuoria muotoilijoita yritysten kanssa uuden suomalaisen muotoilun edistämiseksi ja nuorten muotoilijoiden työllistämiseksi.

Lisätietoja:

Jenna Siiran töitä Instagramissa @hens.house
Ruut Laukkasen töitä: ruutlaukkanendesign.com, https://ruutlaukkanendesign.myportfolio.com, Instagram @ruutlaukkanendesign
Lisätietoa myös Young Finnish Designin sivujen uutisesta.