Lapin yliopiston Arktisen keskuksen koordinoiman tutkimushankkeen mukaan paikallisuuden tunne lähentää matkailijoita kyläyhteisöihin ja lisää matkailijoiden osallistumishalukkuutta mm. alueen suunnittelutyöhön.
Lapin yliopiston Arktisen keskuksen koordinoiman Matkailualueet maisemalaboratorioina -tutkimushankkeen mukaan pitkäaikainen lomailuhistoria, loma-asunnon omistaminen, yhteydet paikallisiin asukkaisiin sekä paikallislehtien seuraaminen synnyttävät matkailijoissa paikallisuuden tunnetta ja lähentävät matkailijoita kyläyhteisöihin. Osa pitkäaikaisista matkailijoista koki tärkeäksi paikallisuuden tunnetta lisääväksi tekijäksi myös matkailukeskuksissa syntyvät loma-asuntojen naapuruussuhteet. Paikallisuuden ja sitä kautta asianosaisuuden kokeminen lisäävät matkailijoiden osallistumishalukkuutta mm. kaavoitusprosesseihin.
Kyläläisten, loma-asukkaiden, sesonkityöläisten ja matkailijoiden saaminen mukaan matkailualueiden suunnitteluprosesseihin on tutkimuksen mukaan haasteellista. Haasteita ovat esimerkiksi naisten ja nuorten ihmisten saaminen mukaan toimintaa sekä osallistujien erilaiset edellytykset osallistua ja vaikuttaa. Myös aiemmat negatiiviset kokemukset osallistumisesta ja niissä tapahtuneista vaikuttamismahdollisuuksista voivat aiheuttaa kielteistä asennoitumista alueen suunnittelutyötä kohtaan. Maankäyttö- ja rakennuslain mukainen suunnitteluprosessi koettiin jo sinällään monimutkaiseksi.
Tutkimuksen mukaan matkailijat arvostavat kaupunkimaisen ja erämaisen luonnon välistä lyhyttä etäisyyttä. Laajojen mökkialueiden rakentaminen voi pidentää etäisyyttä erämaaluontoon, hiihto- tai muille reiteille. Elävät, perinteiset kylät ovat yksi matkailukeskusten vetovoimatekijöistä. Matkailukeskuksen kasvaessa viheralueet pirstoutuvat, vanha rakennuskanta vähenee, ja maaseutukylille tyypillinen avaruus katoaa. Laajenevien ja kaupungistuvien matkailukeskusten erityisenä haasteena onkin erämaisuuden, hiljaisuuden ja Lappi-imagon säilyttäminen.
Matkailu on ollut osa Ylläsjärven, Äkäslompolon ja Sirkan kylien elämää 1900-luvun alkupuolelta lähtien. Tutkimuksen mukaan kyläläisten intressit vaihtelevat matkailun kehittämisen suhteen. Kaikki kyläläiset eivät toimi matkailun parissa tai hyödy matkailun kasvusta. Esimerkiksi porotaloudelle tai metsätaloudelle matkailun kasvulla voi olla kielteisiä vaikutuksia.
Haastattelututkimus on tehty Metsäntutkimuslaitoksen Rovaniemen ja Kolarin toimintayksiköissä. Tutkimuksen on tehnyt Ilona Mettiäinen. Tutkimus on osa Lapin yliopiston Arktisen keskuksen koordinoimaa EU LIFE Ympäristö -hanketta ”Matkailualueet maisemalaboratorioina – Työvälineitä kestävän matkailun edistämiseen (LANDSCAPE LAB)”.
Tutkimus löytyy osoitteesta: http://www.arcticcentre.org/?deptid=21736
Lisätietoja:
Projektipäällikkö Jukka Jokimäki
Puhelin 0400 138 802
Tutkija Ilona Mettiäinen
Puhelin 040 723 9234
www.arcticcentre.org/landscapelab
LaY/Viestintä/OT