Uutiset 2021
Tuija-Hautala-Hirvioja_Kavellen-maisemassa_550px.jpg
Tuija Hautala-Hirvioja: Kävellen maisemassa. 2018. Tempera, 45 x 60 cm. Otos maalauksesta.

Painavaa paperia II – taidetta taiteiden tiedekunnasta Ylitornion vankilassa

3.12.2021

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan taide- ja kulttuuriopintojen yksikkö (TaKu) on tuottanut järjestyksessään toisen pienimuotoisen näyttelyn Ylitornion vankilaan. Näyttely on ensimmäinen Suomen Kulttuurirahaston Lapin rahaston rahoittamasta näyttelysarjasta, joka on suunnattu rahaston Taidetta hoitolaitoksiin -teemaan. Työryhmä sai hankkeelle kolmivuotisen rahoituksen toukokuusta 2020, mutta pääsi vasta nyt toteutusvaiheeseen koronapandemian viivästettyä näyttelyä. Näyttely on esillä 22.11.2021–30.9.2022.

Näyttelyyn osallistuvat taide- ja kulttuuriopintojen yksikön taiteilijat Tom Engblom, Tuija Hautala-Hirvioja ja Leila Lipiäinen. Heidän teoksensa edustavat useita eri taiteen tekemisen tekniikoita kuten kuvanveistoa, kivilitografiaa, carborundum-grafiikkaa ja temperamaalausta. Teokset on ripustettu vankilan ruokasaliin, haastatteluhuoneisiin, toimistoon, aulatiloihin sekä lukusaliin, joka toimii myös omaisten ja vankien tapaamispaikkana. Näyttelyssä on esillä yhteensä 10 teosta.


Tuija-Hautala-Hirvioja_Ukkini-porotko_web.jpg
Tuija Hautala-Hirvioja: Ukkini porotko?. 2018. Carborundum, 68 x 90 cm.


Tom-Engblom_Luut-ja-lihat_web.jpg
Tom Engblom: Luut ja lihat. 2018. Puu, keramiikka, nahka ja messinki, 70 x 36 x 6 cm.


Tom-Engblom_Kauniit-yhdessa_web.jpg
Tom Engblom: Kauniit yhdessä. 2020. keramiikka, nahka ja naru, 64 x 19 x 12 cm.


Viime vuodet on keskusteltu laajasti taiteen saavutettavuudesta ja jokaisen kansalaisen oikeudesta kulttuuripalveluihin. Valtio ja kunnat ylläpitävät taidekokoelmia ja sijoittavat teoksia julkisiin rakennuksiin kuten yliopistoihin, virastoihin, kouluihin, palvelutaloihin ja sairaaloihin. Vankilat ovat myös valtion laitoksia, mutta jostakin syystä kuvataidetta ei ole sijoitettu sen paremmin vankien kuin vankiloiden henkilökunnankaan saataville.

Taide- ja kulttuuriopintojen yksikkö haluaa tuoda taidetta koettavaksi myös tällaisiin harvemmin huomioituihin ympäristöihin. Yksikössä uskotaan taiteen voimaan niin yhteisöjen kuin yksilöidenkin maailmaa avartavana tekijänä.

– Oli mukava huomata, että meitä ja uusia teoksiamme jo odotettiin, kertoo Leila Lipiäinen uuden näyttelyn saamasta vastaanotosta Ylitornion vankilassa.


Leila-Lipiäinen_Eraanlaisia-aarettomia_web.jpg
Leila Lipiäinen: Eräänlaisia äärettömiä 2/2. 2019. Kivilitografia, 47 x 60 cm.


Leila-Lipiainen_Havinaa-III_web.jpg
Leila Lipiäinen: Havinaa III. 2019. Kivilitografia, 63 x 51 cm.


Näyttelyn kuraattoreina toimivat plastisen sommittelun lehtori Tom Engblom ja näyttelytoiminnan yliopisto-opettaja Leila Lipiäinen taide- ja kulttuuriopintojen yksiköstä.

Lisätietoja:
Näyttelytoiminnan yliopisto-opettaja Leila Lipiäinen, leila.lipiainen(at)ulapland.fi


LY / TTK / LP