Lapin yliopiston palvelumuotoilun tutkimusryhmän (CO-STARS) hanke-ehdotukset menestyivät loistavasti kevään Horisontti 2020 Transformations -ohjelman hauissa. Tutkimusryhmä sai kolmen miljoonan euron rahoituksen AMASS-hankkeelle (Acting on Margins - Arts as a Social Sculpture) Arts and Societal Challenges ohjelmasta.
AMASS-hanketta johtaa professori Satu Miettinen ja tutkijatohtori Melanie Sarantou toimii hankkeen projektipäällikkönä. Lisäksi hankkeessa ovat mukana professori Mirja Hiltunen ja yliopistonlehtori Maria Huhmarniemi vahvalla kuvataidekasvatuksen panoksella. Hanke tuottaa palvelumuotoilun, kuvataidekasvatuksen ja kuvataiteen kokeiluita sosiaalisten ongelmien ratkaisemiseksi Euroopan reuna-alueilla. Konsortiossa ovat mukana Maltan yliopisto, Kaarlen yliopisto Tsekistä, Corvinuksen yliopisto Unkarista, Paco Design Collaborative Italiasta, Leedsin yliopisto Englannista, Boråsin yliopisto Ruotsista ja APECV Portugalista.
Tämä lisäksi ryhmä sai rahoitusta Innovative approaches to urban and regional development through cultural tourism -ohjelmasta SmartCulTour (Smart Cultural Tourism) -hankkeelle, jota johtaa belgialainen KU Leuvenin yliopisto. Tässä hankkeessa tutkitaan aluekehityksen mahdollisuuksia kulttuurimatkailun avulla. Hankkeessa Lapin yliopiston rahoitusosuus on 360 000€ Satu Miettisen, Melanie Sarantoun sekä MTI:n Monika Lüthjen ja Antti Honkasen muodostamalla tiimillä.
Palvelumuotoilun tutkimusryhmä sai Lapin yliopiston hallitukselta rahoitusta 300 000€ syksyllä 2017 ja ryhmän toiminta alkoi tammikuussa 2018. Ryhmälle asetettiin tavoitteeksi hankkia kilpailtua tutkimusrahoitusta, jolla jatkaa tutkimusryhmän toimintaa, nostaa tutkimuksen tasoa ja kehittää palvelumuotoilun opetusta. Ryhmä on pystynyt täyttämään sille asetettuja tavoitteita lyhyessä ajassa. Ryhmä hakee syksyllä lisää rahoitusta Horisontti-ohjelmasta mm. Euroopan ja Afrikan innovaatiohubien tutkimukselle ja koordinaatiolle sekä Marie Curie rahoitusta yliopistoa ja muita toimijatahoja, kuten järjestöjä ja yrityksiä yhdistävälle tutkijavaihtohankkeelle. Lisäksi ryhmä on mukana kansallisessa konsortiossa valmistelemassa tutkimushanketta meri- ja maaliikennettä yhdistävää palvelualustaa varten Business Finlandin “Smart Mobilities” ohjelmahaussa. Se hakee myös rahoitusta Suomen Akatemialta ja Koneen säätiöltä palvelumuotoilun ja taiteen keinojen kehittämiseen sovinnonteossa.
Palvelumuotoilun tutkimusryhmässä ovat toimineet: PI & dekaani Satu Miettinen, tutkijatohtorit Melanie Sarantou, Tiina Seppälä ja Enni Mikkonen, tutkija Essi Kuure, nuoremmat tutkijat Mira Alhonsuo, Mari Suoheimo ja Janne Kosonen sekä projektipäällikkö Samuel Ahola, tutkimushankkeiden koordinaattori Piia Rytilahti ja innovaatiopäällikkö Jari Rinne. Ryhmää on tukenut myös tutkimuspalveluiden tuesta Satu Pesola, Karol Kowalski ja Petra Falin sekä monitieteinen ohjausryhmä. Kiitokset kaikille!
Lisätietoja
dekaani
Satu Miettinen
Taiteiden tiedekunta
puh 040-4844367
satu.miettinen@ulapland.fi
tutkijatohtori Melanie Sarantou
melanie.sarantou@ulapland.fi
LaY/Viestintä/J-EK