peileja_web.jpg
Elisa Tuohimaa: Minä, 2017. Valokuva, 29x42 cm.

Peilejä ja poseerauksia -näyttely opiskelutila F-Hubissa

3.5.2017

Elisa Tuohimaan Peilejä ja poseerauksia -näyttely on esillä taiteiden tiedekunnan F-Hub -opiskelutilassa 8.–24.5. välisenä aikana. Näyttelyssä tarkastellaan valokuva-muotokuvan mahdollisuuksia ja haasteita osana kuvataideopettajan ammatillista minäkuvaa. Näyttely on Tuohimaan samaa aihepiiriä tutkivan kuvataidekasvatuksen pro gradu -tutkielman taiteellinen osio.

Tuohimaa on kuvannut omien peruskoulu- ja lukioaikaisten kuvataideopettajiensa Leena Filpuksen, Minna Korpi-Kinnusen ja Minna Pahkamaa-Raatikan ammatilliset muotokuvat heidän kirjoittamiensa ammatillisten elämäkertatarinoiden pohjalta. Heiltä saatujen reflektoivien palautteiden perusteella Tuohimaa on työstänyt tekemiään muotokuvia edelleen eteenpäin.

Teokset ovat syntyneet vuosien 2008–2017 aikana. Tuohimaa on tavoitellut teostensa kautta dialogia kuvataideopettajien kanssa, joka voisi toimia ammatillisen minäkuvan prosessoinnin ja tiedostamisen paikkana. Hän on tutkimuksessa myös itse tutkimuksen kohteena pohtiessaan ja tarkastellessaan ammatillista minäkuvaansa tekemiensä omakuvien kautta.

Tuohimaa käyttää gradunsa taideperustaisena tutkimusmenetelmänä a/r/tografiaa, johon liittyy keskeisesti tutkimusprosessi kuvallisen työskentelyn ja kirjoittamisen avulla. Näyttelyssä esillä oleva kirjan muotoon puettu taiteellinen osio on kokonaisteos, joka koostuu valokuvista ja kaunokirjallisista teksteistä, ja sitä voidaan kutsua myös nimellä artistic book. Tarinallisuus muotokuvien lähtökohtana, tutkimuskohteita yhdistävä kuvataidekasvattajuus, tutkimusmetodille ominainen sanan ja kuvan rinnakkaisuus, päällekkäisyys sekä samanarvoisuus ovat tekijöitä, joita kirja esitysmuotona tukee.

Taiteilija itse on tavattavissa näyttelytilassa maanantaina 8.5. klo 18 alkaen. Lämpimästi tervetuloa!

Näyttely on nähtävissä myös sähköisenä osoitteessa: peilejajaposeerauksia.blogspot.com.


Elisa Tuohimaa: Peilejä ja poseerauksia
8. – 24.5.2017

Opiskelutila F-Hub, F-talo, 1. krs,
Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 8–20.30, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

Lisätietoja:
Elisa Tuohimaa
+358 44 363 6464
etuohima(at)ulapland.fi


LY / Viestintä / LP