Uutiset 2006

Periferioiden ja keskustojen uudelleenarviointi

24.3.2006

Barents Specialists -verkostoprojekti järjestää yhdessä Suomen Venäjä ja Itä-Euroopan tutkimusseuran kanssa Lapin yliopistolla 30.–31.3. 2006 VI Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen päivät, joiden teemana on periferioiden ja keskustojen uudelleenarviointi.

Kuudensilla Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen päivillä pohditaan periferioiden ja keskustojen välistä suhdetta mm. Pohjoisen ulottuvuuden, kansalaisyhteiskunnan,  Euroopan, Venäjän, verkostoitumisen ja kulttuurin näkökulmista.

Periferian ja keskustan välinen suhde voidaan ymmärtää monella eri tavalla. Sitä voidaan tarkastella mm. maantieteellisesti, asumisen näkökulmasta, yhteiskunnallisesti, valtasuhteina ja kulttuurien välisinä suhteina.Erityisesti Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimus kohtaa tänä päivänä periferian ja keskustan välisen suhteen dramaattisuuden, joka näkyy mm. Venäjällä tapahtuneissa muutoksissa ja kumouksissa.

Barents Specialists -verkostoprojektin järjestämässä tilaisuudessa pääpuhujana on kansanedustaja Heidi Hautala. Muut puhujat ovat vanhempi tutkija Christer Pursiainen Nordegiosta (Nordic Centre for Spatial Development), erikoistutkija Arkadi Moshes Ulkopoliittisesta instituutista, apulaisprofessori Nikita Lomagin Pietarin valtion yliopistosta, professori Pär Hallström Umeån yliopistosta, apulaisprofessori Aleksandr Semjonov Pietarin valtion yliopistosta ja Imperio-lehdestä, tutkija Kristi Raik Ulkopoliittisesta instituutista, johtaja Markku Kivinen Aleksanteri-instituutista, professori Juha Tolonen Vaasan yliopistosta, tutkija Anna-Liisa Heusala   poliisiammattikorkeakoulusta, professori Natalia Baschmakoff Joensuun yliopistosta ja erikoisasiantuntija Ilmari Susiluoto Ulkoasiainministeriöstä.

Lisäksi symposiumissa kokoontuu 15 eri alojen ryhmää käsittelemään aihetta omasta näkökulmastaan. Tilaisuuteen on ilmoittautunut noin 170 tutkijaa ja asiantuntijaa Suomesta, Venäjältä, Ruotsista ja Norjasta. Seminaarikielenä on englanti.

Seminaarin ohjelma (englanninkielinen): www.ulapland.fi/viepa2006

Lisätietoja:
Mare Rantaniemi
Puhelin 040 7757794
www.Barentsspecialists.net

LaY/Viestintä/OT