Opetushallituksen arviointiraportissa "Mahdollisuuksien koulutuspolitiikan tasa-arvo" selvitetään perusopetuksen oppimistuloksiin liittyviä tasa-arvokysymyksiä.
Raportti sisältää kolme osatutkimusta, joissa koulutuksen tasa-arvoa käsitellään poikien ja tyttöjen välisen sekä alueellisen tasa-arvon kannalta.
Raportin mukaan tyttöjen ja poikien välillä on oppimistuloksissa selviä eroja. Tytöt menestyvät heikoimmissa kouluissa paremmin kuin pojat. Parhaiten menestyvissä kouluissa tyttöjen ja poikien väliset erot ovat selvästi pienempiä.
Myös koulun alueellinen toimintaympäristö on yhteydessä oppimistuloksiin. Suhteellisesti eniten hyvin menestyviä kouluja on pääkaupunkiseudulla, kun taas Pohjois-Suomessa on suhteellisesti eniten heikosti menestyviä kouluja. Muualla Suomessa heikosti ja hyvin menestyvien koulujen osuus on tasaisemmin jakautunut.
Koulujen välillä on eroja myös opiskeluun asennoitumisessa. Pääkaupunkiseudulla tyttöjen ja poikien asennoituminen opiskeluun on yhtä myönteistä parhaiten menestyneissä kouluissa, sen sijaan heikoimmin menestyneissä kouluissa tytöt suhtautuvat opiskeluun myönteisemmin kuin pojat. Muualla maassa tyttöjen suhtautuminen on myönteisempää kuin poikien sekä parhaiten että heikoimmin menestyneissä kouluissa.
Arviointiraportin tulokset osoittavat johdonmukaisesti myös sen, että alueellista hyväosaisuutta kuvaavien muuttujien ja keskimääräisten oppimistulosten välillä on selkeä yhteys. Keskimäärin parhaat oppimistulokset saavutetaan kunnissa, joiden asukkaiden koulutustaso on keskimääräistä korkeampi. Myös perheiden keskitulot ovat näissä kunnissa keskimääräistä suuremmat.
Raportin laatineet tutkijat korostavat, ettei aluetason aineistosta voi tehdä yksilöitä koskevia yleistyksiä. Syy- ja seuraussuhteita ei raportissa pyritä erittelemään, vaan oppimistulokset nähdään pikemminkin yhtenä alueellisen hyvinvoinnin indikaattorina muiden joukossa. Raportti luovutettiin opetusmineisteri Maija Raskille 4.9.2002.
LaY/Viestintä/ot