Professori Kaarina Määtän mukaan oppilaiden yksilöllisyys, kulttuuriset erot ja oppimisvaikeudet lisääntyvät. Oppilaiden erilaistuminen edellyttääkin Määtän mukaan opettajan työn muuttamista vastaamaan nykykoulun olosuhteita.
Rovaniemellä on koulutettu opettajia vuodesta 1975 alkaen. Lapin yliopiston opettajankoulutus juhli 30-vuotista taivaltaan 24.9.2005. Juhlan avanneen Lapin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan dekaanin, professori Kaarina Määtän mukaan opettajankoulutuksen kehittämisen tielle on ilmaantunut uusia uhkatekijöitä. Siitä huolimatta opettajantarpeen arvioinnin mittapuuna käytetään oppilasennusteita, opetuksen laadun ja opettajankoulutuksen tason sijasta.
Uusina haasteina Määttä nosti esille oppilaiden yksilöllisyyden, kulttuuriset erot ja lisääntyvät oppimisvaikeudet. Oppilaiden erilaistuminen edellyttää Määtän mukaan myös opettajan työn muuttamista. Niinpä mm. peruskoululainsäädäntöä on muutettava vastaamaan nykykoulun olosuhteita.
– Lapissa opettajilta vaaditaan yhä laaja-alaisempaa kelpoisuutta, osallistavaa kasvatusta, erilaisuuden arvostamista sekä kykyä liikkua joustavasti kouluasteelta toiselle. Eikä edes tämä vielä riitä. Opetus ei voi olla harvaanasutetussa Lapissa koulurakennuksiin sidottua, eivätkä oppilaiden koulumatkat voi pitkien välimatkojen alueellamme olla kestoltaan kohtuuttomia, Määttä totesi.
Liikkuvat opettajat
Alueen erityispiirteet huomioiva koulu- ja opetustyö tulee turvata Pohjois-Suomessa Määtän mukaan peruskoululainsäädännöllä. Opettajankoulutus turvaa osaltaan opettajien laaja-alaisuuden ja antaa opettajille sellaiset opetuksen monitoimivalmiudet, että koulunkäynti Lapissa on laadukasta ja vastaa tasoltaan vähintäänkin muualla Suomessa annettavaa opetusta.
Käytännön toimenpiteinä Määttä ehdotti opetuksen ja opettajien valmiutta joustaviin ratkaisuihin. Yksi ratkaisu voisi olla se, että opettajat liikkuvat oppilaan luota toisen luo.
– Etäopetus antaa mahdollisuuden siihen, että oppilaat voivat käydä koulua osa-aikaisesti kotona ja osa-aikaisesti koulurakennuksissa yhdessä toisten kanssa. Sosiaalisen kehityksen kannalta suurryhmäopetuskin on tärkeää, mutta samanaikaisesti oppilaiden erilaisuus edellyttää myös opettajien välisen yhteistyön, yhdessäopettamisen ja samanaikaisopetuksen tehostamista, Määttä totesi.
Ratkaisuja pohjoisen erityispiirteisiin
Lapin yliopiston opettajankoulutus vastaa Määtän mukaan opettajankoulutuksen kehittämisen haasteisiin mm. tiedekuntaan perustetulla tutkimus- ja opetustyötä tukevalla mediapedagogiikkakeskuksella, naistutkimusyksiköllä sekä Ounaksella eli oppimisen, opiskelun ja opetuksen tutkimuskeskuksella.
– Ounaksen tavoitteena on etsiä pohjoisten ja periferisten alueiden erityistarpeisiin soveltuvia pedagogisia ratkaisuja sekä hakea Pohjois-Suomen alueella toimiville opettajille ainedidaktisia ja tiederajat ylittäviä tutkimukseen pohjautuvia ja käytännön koulutyöhön soveltuvia toimintamalleja, Määttä sanoi.
Lapin yliopiston opettajankoulutuksen 30-vuotisjuhlaan osallistui 700 opetusalan ammattilaista Pohjois-Suomesta.
Kaarina Määtän puheenvuoro sekä myös muut 30-vuotisjuhlassa pidetyt puheet löytyvät osoitteesta: http://www.ulapland.fi/opettajankoulutuksen30-vuotisjuhla
Lisätietoja:
Kaarina Määttä, puh. 0400 696 480
LaY/Viestintä/Olli Tiuraniemi