Taide ja muotoilu

Piirustuksia, fantasiakuvia sekä sijainteja käsitteleviä teoksia Valo- ja Katve-gallerioissa

8.8.2016

Taiteiden tiedekunnan gallerioissa Arktikum-talossa on esillä 11.8.–11.9. pietarsaarelaisen taiteilija-taidepedagogiryhmän teoksia, kuvataiteilija Rozalia Janovicin piirustuksia sekä graafikko-kuvittaja Leena Raappana-Luiron fantasiakuvia. Avajaisia vietetään keskiviikkona 10.8. kello 18.

Galleria Valo

Robert Back, Ingela Bodbacka-Rak, Albert Braun ja Leif Strengell:
JÄR
11.8.–11.9.2016
Avajaiset keskiviikkona 10.8. kello 18
Arktikum, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna: 31.8.2016 saakka joka päivä kello 9–18, 1.9.2016 alkaen ti–su kello 10–18
Vapaa pääsy

Robert Back, Still 3
Robert Back: Still 3

Galleria Valossa on esillä näyttely neljältä taiteilijalta ja taidepedagogilta, jotka työskentelevät taidekoulutusohjelmassa Novia AMK:ssa Pietarsaaressa. Taiteilijoina he toimivat näyttelyssä erikseen.

Näyttelyn otsikko JÄR on murresana Uudestakaarlepyystä: se tarkoittaa ”Här”, suomeksi ”Täällä”. Se kuvaa näyttelyn yleistä teemaa: sijaintia ja paikkaa. Osa taiteilijoista lähestyy teemaa hyvin konkreettisesti tässä ja nyt, osa taas on luonut sosiaalisia tai metafyysisiä tiloja. Teokset on toteutettu useilla ilmaisutavoilla ja erilaisilla tekniikoilla: esillä on video-, esine- ja tilataidetta, installaatioita, valokuvia, taidegrafiikkaa ja maalauksia.

Robert Back problematisoi ympäristöä ja politiikkaa valokuvan, maalauksen ja videon kautta. Ingela Bodbacka-Rak analysoi kulttuurin ja kulttuurihistorian paikkaa värien, materiaalien ja haptisen tuntuman kautta installaatiossa, jossa kirjalla on keskeinen asema. Albert Braunin teemana on Pyhäjoelle suunnitteilla oleva ydinvoimala; installaatiossaan hän ilmaisee hyvin selvästi oman mielipiteensä. Leif Strengell on pitkään työskennellyt muistoja, unelmia, historiaa ja tarinoita käsittelevien aiheiden parissa. Muistoja sammuu, ja myyttejä syntyy. Maisemat litistyvät, ja huoneet häivenevät. Näyttelyssä häneltä on esillä video, installaatio ja kaksi grafiikkasarjaa.


Galleria Katve 1

Rozalia Janovic:
Vetovoima / Gravity
11.8.–11.9.2016
Avajaiset keskiviikkona 10.8. kello 18
Arktikum, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna: 31.8.2016 saakka joka päivä kello 9–18, 1.9.2016 alkaen ti–su kello 10–18
Vapaa pääsy

 Rozalia Janovic: Vetovoima
Rozalia Janovic: Vetovoima

Kuvataiteilija Rozalia Janovicin näyttely koostuu piirustuksista, joissa läpikuultavuus ja kerroksellisuus ovat läsnä. Luonnonmuodot on piirretty tutkielmallisen tarkkaan läpikuultavien ympyrämuotojen yhteyteen. Abstraktit, kuvaa lomittavat väriympyrät voivat viitata niin vesipisaraan kuin fotoniin, suurennuslasin alle tuotuun bakteeriin kuin ruosteeseen. Janovic jättää tämän kysymyksen katsojalle. Väriläikät kertovat kuitenkin jostain pian tapahtuvasta. Ne ovat makromaailman pieniä muutoksentekijöitä.

Näyttelyn nimiteos, Vetovoima, kysyy: "Mikä tekee tietystä paikasta kotoisan? Onko se paikka, jossa on eletty hyvä elämä? Onko se jossain, missä koemme itseämme vapaiksi ja onnelliseksi? Onko se paikka, joka käy vuoropuhelua kanssamme? Vetääkö se meitä puoleensa vai meistä pois?"

Janovic kertoo tarkkailevansa uteliaana yhä uudestaan lähiympäristöään, joka näin pikku hiljaa piirtyy yhä syvemmälle hänen muistiinsa ja muuttuu osaksi identiteettiä. Piirustuksissa Mänty ja sepelkyyhky sekä Mänty ja mustarastas Janovic kertoo samaistuneensa muuttolintuihin, jotka rakentavat pesänsä Suomen metsiin. Tämän sarjan kaksi rinnakkaisteosta olivat esillä Piirrä nyt! -yhteisnäyttelyssä Rovaniemen taidemuseossa kevättalvella 2016.

 Rozalia Janovic: Mänty ja sepelkyyhky
Rozalia Janovic: Mänty ja sepelkyyhky

Puhtaan meriveden ilmentäjä -teos puolestaan on saanut innoituksensa rakkolevämaisemasta, jota Janovic kuvasi vedenalaiskameralla. Rakkolevän esiintyminen kertoo puhtaasta vedestä eli rehevöitymisen estämisellä on toivoa.

– Teknologia, taiten käytettynä, voi auttaa meitä pelastamaan ja tuomaan luontoa takaisin. Nykyaikamme haastaa meitä juuri tähän: suunnan tarkistamiseen. Jos suunnistamme ja käytämme osaamisemme viisaalla tavalla, tasapaino voi säilyä, Janovic pohtii.

Kuvataiteilija Rozalia Janovic (s. 1964) on Suomen kuvanveistäjäin liiton ja Ornamon jäsen. Hän opiskeli Belgradin Taideyliopiston taideteollisessa tiedekunnassa (dipl. taidemaalari-keraamikko), jonka jälkeen hän muutti Suomeen jatkamaan opintojaan Taideteollisessa Korkeakoulussa.

Janovic oli 1990-luvulla aktiivinen suomalaisen nykytaidekeramiikan tekijä. Samalla hän toimi opettajana Kuopion Muotoiluakatemiassa. Vuosituhannen vaihteen jälkeen hän löysi uuden materiaalin taiteelleen: suomalaisen pergamentin. Tutkimusmatkalla tähän materiaaliin ja sen veistokselliseen muotokieleen, Janovicin teokset muuttuivat keveimmiksi, valoa läpäiseviksi ja ilmaisultaan rohkeammiksi. Hän on ottanut haltuun myös muita menetelmiä ja materiaaleja, kuten valokuvaa ja viime vuosina yhä enemmän värimuste- ja lyijykynäpiirrosta.

Lisätietoja:
Rozalia Janovic
rozalia (at) janovic.net
www.janovic.net


Galleria Katve 2

Leena Raappana-Luiro:
Satumetsä / Fantasy Forest
11.8.–11.9.2016
Avajaiset keskiviikkona 10.8. kello 18
Arktikum, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna: 31.8.2016 saakka joka päivä kello 9–18, 1.9.2016 alkaen ti–su kello 10–18
Vapaa pääsy

Leena Raappana-Luiro: The Last Day of September. 2016. Skannaus, Photoshop. 44 x 60 cm
Leena Raappana-Luiro: The Last Day of September. 2016. Skannaus, Photoshop. 44 x 60 cm.

Leena Raappana-Luiron näyttely Satumetsä / Fantasy Forest on osa hänen väitöskirjatyötään Lapin yliopistossa. Näyttelyssään hän tutkii, kuinka realistisista luonnonelementeistä syntyy fantasiakuva ja miten erilaiset esitystavat vaikuttavat lopputulokseen.

– Olen lapsuudesta lähtien ollut intohimoisen kiinnostunut kahdesta asiasta: kuvien tekemisestä ja luonnosta. Graafikkona visuaalinen ilmaisu on minulle ammatti ja luonnontiede rakas harrastus. Näyttelyssäni olen saanut yhdistää nämä kaksi minulle tärkeää asiaa, Raappana-Luiro kertoo.

– Olen keräillyt hyönteisiä ja kasveja kotimetsästäni Rovaniemeltä ja muovannut niistä kuvissani satumetsän maisemia ja tapahtumia eri vuodenaikoina. Mielenkiintoni kohdistuu etenkin luonnon pienimpiin olentoihin, joiden kauneus jää usein huomaamatta. Fantasiakuvan tekijänä olen halunnut tavoittaa luonnon ylimaallisen kauneuden. Kuvittajana olen nostalgikko ja romantikko; luonnon lisäksi innoittajinani ovat olleet muun muassa vanhat luonnontieteelliset kuvitukset sekä 1600- ja 1700-lukujen hollantilaiset asetelmat, taiteilija toteaa.

Syntyjään rovaniemeläinen Raappana-Luiro on valmistunut filosofian maisteriksi Jyväskylän yliopistosta ja taiteen maisteriksi Lapin yliopiston graafisen suunnittelun koulutusohjelmasta. Hän toimii graafisen suunnittelun yliopistonlehtorina Lapin yliopistossa.

Leena Raappana-Luiro: Midsummer Eve. 2016. Skannaus, Photoshop. 60 x 42 cm
Leena Raappana-Luiro: Midsummer Eve. 2016. Skannaus, Photoshop. 60 x 42 cm.


LaY/Viestintä/SV