Pohjois-Suomen ja Luoteis-Venäjän yliopistojen rehtorit ovat arvioineet Rovaniemellä kahden päivän ajan yhteistyötään sekä etsineet uusia yhteistyön muotoja. Erityistä huomiota tullaan tulevaisuudessa kiinnittämään yhteisten maisteriohjelmien ohella tutkimukseen, tohtorikoulutukseen ja laadunvarmistukseen.
Lapin ja Oulun yliopiston sekä Luoteis-Venäjän yliopistojen välinen yhteistyö tiivistyi vuonna 2006, kun yliopistojen rehtorit kokoontuivat Rovaniemelle keskustelemaan opetus- ja tutkimusyhteistyön kehittämisestä. Kokouksessa valettiin kivijalka yliopistojen yhteiselle Barents Cross Border University (BCBU) -verkostolle, jonka kautta yliopistot ovat järjestäneet mm. yhteisiä englanninkielisiä maisteriohjelmia.
Viime vuosina BCBU:n rehtoreiden vuosittaisessa kokouksessa on pohdittu mm. sitä, miten Pohjois-Suomen ja Luoteis-Venäjän yliopistot voisivat olla opetuksensa ja tutkimuksensa kautta entistä vahvemmin mukana koko Barentsin alueen kehittämisessä. Lisäksi tapaamisissa on pohdittu yliopistojen välisen yhteistyön laajentamista kattamaan koko Barentsin alue.
Tämänkertaisen Rovaniemellä järjestetyn rehtorikokouksen asialistalla olivat verkoston itsearvioinnin ja opiskelijoilta kerätyn palautteen käsittely sekä umpeutumassa olevan yhteistyösopimuksen uusiminen.
– Kokouksessa tuli esille, että nyt umpeutumassa oleva verkostosopimus on antanut raamit lähinnä maisteriohjelmien yhteissuunnitteluun. Uudessa sopimuksessa pyritään ottamaan mukaan myös muita mahdollisia yhteistyömuotoja, vaikka maisteriohjelmat säilyvätkin edelleen yhteistyön keskiössä, rehtorit Lauri Lajunen ja Mauri Ylä-Kotola toteavat.
Lajusen ja Ylä-Kotolan mukaan tulevaisuudessa aiotaan kiinnittää entistä enemmän huomiota laadunvarmistukseen sekä yhteistyöhön tutkimuksessa ja tohtorikoulutuksessa.
– Tutkimuksessa ja tohtorikoulutuksessa yhteisenä erityiskysymyksenä nousevat esiin esimerkiksi pohjoisen Euraasian luonnonvarojen hyödyntämisen ympäristövaikutukset, rehtorit mainitsevat.
– Lapin ja Oulun yliopistoille vahvan motiivin kansainvälisten koulutusohjelmien järjestämiseen luo se, että opetus- ja kulttuuriministeriön uudessa yliopistorahoituksen mallissa yliopistojen kansainvälisyys nousee yhä tärkeämmäksi ja yhtenä rahoituskriteerinä ovat ulkomaalaisten opiskelijoiden suorittamat tutkinnot. Lisäksi yliopistojen on nykyisin itse hankittava verkoston rahoitus aiemman opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksen sijasta, rehtorit kertovat.

Rehtorit kokoontuivat yhteiskuvaan kokouksen päätteeksi.
BCBU+ kehittää hyviä käytäntöjä
Uutena avauksena yliopistojen välisessä yhteistyössä alkoi viime vuonna Lapin yliopiston koordinoima ja EU:n Kolarctic ENPI -ohjelman rahoittama BCBU+ -hanke, jonka tarkoituksena on kehittää uusia rakenteita ja hyviä käytäntöjä maisteriohjelmien ja niissä tarvittavan verkostoyhteistyön parantamiseksi. Kärkenä hankkeessa on yhteisen virtuaalikampuksen kehittäminen, jolla pyritään ylittämään yhteistyön maantieteellisiä, ajallisia ja taloudellisia esteitä.
– Ajanmukaistamalla informaatioteknologista välineistöä, verkko-oppimisympäristöjä ja erilaisia etäopetusvälineitä voidaan monipuolistaa rajat ylittävän opetus- ja tutkimusyhteistyön muotoja, parantaa toiminnan laatua sekä vähentää kustannuksia, sanoo hankkeen projektipäällikkö Sari Martikainen.
BCBU-verkoston maisteriohjelmia pyritään kehittämään myös kiinnittämällä huomioita opettajien ammatillisiin valmiuksiin kansainvälisissä maisteriohjelmissa.
– Opettajille järjestetään maisteriohjelmien tarpeita vastaavaa verkkopedagogiikka-, kieli- ja työelämäyhteistyöhön liittyviä intensiivikursseja sekä Suomessa että Venäjällä, Martikainen kertoo.
Vertailevaa sosiaalityötä
Yksi BCBU:n neljästä maisteriohjelmasta on vertailevan sosiaalityön maisteriohjelma. Maisteriohjelman taustalla on vahva Oulun ja Lapin yliopiston välinen yhteistyö. Professori Tarja Orjasniemi pitää maisteriohjelmaa haasteena yliopistojen henkilökunnalle ja opiskelijoille, mutta toisaalta BCBU-verkostossa toimiminen tarjoaa tärkeää kokemusta kaikille mukana oleville yliopistoille.
– Yhteistyöstä saadut edut eivät jää pelkästään Barentsin alueelle. Esimerkiksi sosiaalityön maisteriohjelmasta valmistuneilla on valmiudet toimia kansainvälisissä sosiaalialan työtehtävissä, ja Venäjän-kokemuksella on arvoa alalla kuin alalla. Kansainvälisyys antaa enemmän kuin ottaa, Orjasniemi sanoo.
Faktat: Barents Cross Border University (BCBU)
BCBU-verkoston muodostavat kaksi suomalaista ja seitsemän venäläistä yliopistoa: Lapin yliopisto, Oulun yliopisto, Pohjoinen federaaliyliopisto (Arkangeli), Pohjoinen lääketieteellinen valtionyliopisto (Arkangeli), Murmanskin humanistinen valtionyliopisto, Murmanskin tekninen valtionyliopisto, Murmanskin humanistinen instituutti, Petroskoin valtionyliopisto ja Karjalan pedagoginen valtionakatemia. Verkoston toteuttamissa maisteriohjelmissa ovat mukana partnereina myös Luulajan tekninen korkeakoulu Ruotsista, Manitoban yliopisto Kanadasta, Narvikin ammattikorkeakoulu Norjasta ja Syddansk Universitet Tanskasta.
BCBU-verkosto toteuttaa yliopistojen yhteistyönä neljää kansainvälistä englanninkielistä maisteriohjelmaa: Vertaileva sosiaalityö, Barentsin alueen ympäristötekniikka, Terveys ja hyvinvointi sirkumpolaarialueilla ja Globaalit tietojärjestelmäratkaisut. Vertailevaa sosiaalityötä koordinoi Lapin yliopisto ja muita Oulun yliopisto. Ohjelmat ovat aloittaneet opetuksen vuosina 2009 ja 2010. Verkoston ylin päättävä elin eli BCBU-rehtorikokous on tehnyt periaatepäätöksen myös juridiikan maisteriohjelman kehittämisestä Lapin yliopiston koordinoimana.
Lisätietoja:
Lapin yliopiston rehtori Mauri Ylä-Kotola, p. 0400 276 288
Oulun yliopiston rehtori Lauri Lajunen, p. 0400 581 472
LaY/Viestintä/OT&SV