Osaava Pohjois-Suomi – korkeakoulujen alueellisen yhteistyön päälinjaukset -suunnitelman keskeinen tavoite on tiivistää pohjoisten korkeakoulujen yhteistyötä.
Tarkoituksena on pyrkiä koko alueen kattavaan maakuntayliopisto / maakuntakorkeakoulumalliin, joka tarjoaa laadukkaat korkeimman opetuksen opiskelumahdollisuudet joustavasti ja tasapuolisesti koko alueen väestölle ja elinkeinoelämälle. Maakuntayliopisto / maakuntakorkeakoulumallia esitetään ensi vaiheessa sateenvarjohankkeena opetusministeriölle.
Korkeakoulujen alueellista yhteistyötä koskevassa strategiassa ovat mukana Oulun ja Lapin yliopistot sekä Oulun seudun, Kajaanin, Keski-Pohjanmaan, Kemi-Tornion ja Rovaniemen ammattikorkeakoulut. Suunnitelma on laadittu näiden korkeakoulujen muodostamassa yhteistyöneuvottelukunnassa. Strategian taustalla on alueellista kehittämistä koskevan yhteiskunnallisen palvelutoiminnan tuleminen lakisääteiseksi tehtäväksi yliopistoille ja ammattikorkeakouluille.
Keskeisiä osa-alueita ovat aikuiskoulutus, innovaatiotoimintojen alueellinen kehittäminen, yrittäjyys sekä tieto- ja viestintäteknologian monipuolinen käyttö. Korkeakoulut pyrkivät tehostamaan koulutustarjontaa ja –yhteistyötä myös perustutkintokoulutuksessa, kehittämään ennakoinnin ja arvioinnin alueellisia toimintatapoja sekä lisäämään kulttuuris-humanistista osaamista. Huomiota kiinnitetään myös osaamisen johtamiseen.
Vahva kansainvälisesti suuntautunut koulutus-, tutkimus- ja kehittämistoiminta on keskeinen osaamisen edistäjä. Tavoitteena on lisätä merkittävästi tutkimusta ja innovaatiotoimintaa Pohjois-Suomessa. Pohjois-Suomen tulevaisuusalojen ja perustoimialojen sekä hyvinvoinnin ja kulttuurin osaamisen vahvistamiseen suuntautunut innovaatioverkosto edistää toimintaympäristön globaalia kilpailukykyä, vetovoimaisuutta ja viihtyvyyttä. Alueen yliopistot ja ammattikorkeakoulut pitävät tärkeänä laajoja yhteishankkeita seuraavilla Pohjois-Suomen painoaloilla:
Tulevaisuusalat:
- tieto- ja viestintätekniikka
- sisältö- ja mediatuotanto
- biotekniikka ja muu bioala
- hyvinvointipalvelut ja -teknologia
- ympäristö ja kestävä kehitys
- liiketoiminta, logistiikka ja yrittäjyys
- humanistinen ja kulttuuriala
- elämysteollisuus
- kylmäteknologia ja muu pohjoinen osaaminen
|
Perustoimialat:
- matkailu, luontomatkailu
- metalli- ja terästeollisuus
- kemian teollisuus
- metsä- ja puutuoteteollisuus
- luonnonvara-ala ja kaivannaisteollisuus
|
Pohjois-Suomen korkeakoulujen alueellista yhteistyön strategiaa hyödynnetään monien suunnitteluasiakirjojen täytäntöönpanossa. Tärkeimpiä näistä ovat yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen toiminta- ja taloussuunnitelmat, tulossopimukset vuosille 2004–2006, maakuntasuunnitelmat, EU-rakennerahasto-ohjelmat ja yhteistyöasiakirjat sekä näihin liittyvät neuvotteluprosessit.
Yksityiskohtaisemmin sitä hyödynnetään Pohjois-Suomen seutukuntakohtaisissa korkeakoulustrategioissa, aluekeskusohjelmissa ja osaamiskeskusohjelmissa. Strategian pohjalta laaditaan toimenpideohjelma ja se päivitetään määräajoin. Toimenpideohjelman toteutumisen arvioimiseksi laaditaan yhteiset alueellisen vaikuttavuuden arviointikriteerit sekä määritellään strategian onnistumisen varmistavat toimet.