Alkuperäiskansojen ja teollisuuden rinnakkaiselo toimii Pohjois-Venäjällä hyvin. Ruohonjuuritason hyvä yhteistoiminta tulisi ulottaa tulevaisuudessa myös hallintoon, jotta alkuperäiskansat voisivat olla mukana rakentamassa alueen tulevaisuutta.
– Teollisuus ja alkuperäiskansat ovat toimineet Jamalin Nenetsiassa ja Nenetsiassa rinta rinnan jo useiden vuosikymmenien ajan. Ruohonjuuritasolla välit ovat hyvät, mutta poronhoitajilta puuttuu edelleen virallinen asema alueen hallinnossa, sanoo Ensinor-projektia johtanut tutkimusprofessori Bruce Forbes Arktisesta keskuksesta.
Forbesin mukaan alkuperäiskansat suhtautuvat periaatteessa myönteisesti luonnonvarojen hyödyntämiseen.
– He haluavat kuitenkin äänensä kuuluville, kun asioista päätetään ja tietenkin osansa kehityksestä.
Vuonna 2004 alkaneessa tutkimushankkeessa Teollistumisen ympäristö- ja sosiaaliset vaikutukset Pohjois-Venäjällä (Ensinor) tutkitiin öljy- ja kaasuteollisuuden vaikutuksia ympäristöön ja perinteisiin elinkeinoihin Jamalin niemimaalla ja Nenetsiassa. Alueella sijaitsevat Venäjän rikkaimmat öljy- ja maakaasuvarat.
– Alueella asuu alkuperäiskansoja, jotka saavat elantonsa poronhoidosta, metsästyksestä ja kalastuksesta. Yksin Jamalin Nenetsiassa on 600 000 poroa, mikä on enemmän kuin Skandinavian maissa yhteensä, Forbes sanoo.
Arktisen keskuksen johtamaan ja Suomen Akatemian rahoittamaan tutkimushankkeeseen osallistui tutkijoita kuudesta eri tutkimuslaitoksesta Suomesta ja Venäjältä. Arktisessa keskuksessa 10.–11. joulukuuta 2007 järjestettyyn Ensinor-hankkeen päätösseminaariin osallistui alkuperäiskansojen, öljy- ja kaasuteollisuuden sekä kansainvälisten järjestöjen edustajia. Lisäksi mukana oli virkamiehiä ja tutkijoita Nenetsian ja Jamalin Nenetsian autonomisista piirikunnista, Moskovan alueelta, Norjasta, Alankomaista, Englannista, Kanadasta ja Suomesta.
Lisätietoja:
Tutkimusprofessori Bruce Forbes
Puhelin 040 8479202, sähköposti: bruce.forbes(at)ulapland.fi
Erikoistutkija Florian Stammler,
Puhelin 040 0138807, sähköposti: florian.stammler(at)ulapland.fi
www.arcticcentre.org
LaY/Aktinen keskus/RL