Taide ja muotoilu
Ihminen liikkuu tummassa vedessä, jossa on kasvillisuutta. Kuva Anna Kekkosen Rajapinta-elokuvasta.
Tapahtuman elokuvanäytöksissä on esillä elokuvia audiovisuaalisen mediakulttuurin koulutusohjelman alumneilta, opiskelijoilta ja henkilökunnalta. Mukana on muun muassa alumni Anna Kekkosen ohjaama lyhyt dokumenttielokuva Rajapinta (2023): siinä sukelletaan neljän henkilön vapauden ja itsenäisyyden kokemukseen, joka syntyy vedessä olemisen kautta.

Pohjoisen alueen av-alan tekijät ja opiskelijat kohtaavat Rovaniemellä toukokuun alussa

25.4.2024

Pohjoiset av-tekijät ja Yle -tapahtuma on Lapin yliopiston järjestämä kaksipäiväinen kokonaisuus, joka kutsuu pohjoisen alueen av-alan tekijöitä ja opiskelijoita yhteen Rovaniemelle. Tapahtuma tarjoaa pohjoisen tekijöille samalla matalan kynnyksen mahdollisuuden esittäytyä Ylen elokuvatiimille. Tapahtuma järjestetään Lapin yliopistolla 6.–7. toukokuuta 2024, ja se on avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan Mauri-sali on päivitetty elokuvateatteriksi. Uudistetun salin avajaisia juhlistetaan Ylen tarjoamalla yleisöluennolla ja audiovisuaalisen mediakulttuurin koulutusohjelman elokuvanäytöksillä.

Ylen elokuvatiimistä Rovaniemelle tulevat tilaaja-tuottajat Elina Pohjola ja Mikko Peltonen. He esittelevät Ylen elokuvatiimin toimintaa, ohjelmistopolitiikkaa ja dokumenttielokuvan tuotantoprosessia Ylen näkökulmasta.

Tapahtuman elokuvanäytökset tuovat nähtäviksi Lapin yliopiston audiovisuaalisen mediakulttuurin koulutusohjelman parhaita opiskelijatöitä, henkilökunnan teoksia ja alumnien elokuvia tältä ja viime vuodelta. Ensimmäinen näytös koostuu dokumenttielokuvista ja toinen näytös fiktio-, tanssi- ja kokeellisista elokuvista. Näytöksessä on mukana muun muassa elokuvafestivaaleja kiertäneitä dokumenttielokuvia, kuten Flatlight Creativen kanssa yhteistyössä tehty, Maria Gullstenin ohjaama opiskelijaproduktio Kaksi Kaamosta sekä Oktoberin tuottama, audiovisuaalisen mediakulttuurin koulutusohjelman alumnin Anna Kekkosen ohjaama Rajapinta.

Selin oleva henkilö katsoo kahta näyttelyseinällä olevaa raanua. Kuva Maria Gullstenin elokuvasta Kaksi Kaamosta.
Maria Gullstenin ohjaama opiskelijaproduktio Kaksi Kaamosta -dokumentti tekee näkyväksi ihmisten suhdetta heidän keräilemiinsä esineisiin.

Lisäksi tapahtuman aikana Ylen elokuvatiimi (Elina Pohjola ja Mikko Peltonen) tarjoaa pohjoisen av-alan tekijöille mahdollisuuden esittäytyä tekijänä tai kertoa kehittelyistään tai ideoistaan erikseen sovittavissa tapaamisissa (lisätietoja ilmoittautumislomakkeessa). Maanantai-iltana on myös mahdollisuus tulla tapaamaan vapaassa ja rennossa ilmapiirissa Elinaa ja Mikkoa ja muita tekijöitä Y-Northilla. Hyvän seuran lisäksi tarjolla on pientä purtavaa ja juomaa. Lapin elokuvakomissio ja Pava tukevat illanviettoa.

Ilmoittautuminen tapahtumaan alla olevasta linkistä 30.4.2024 mennessä:

https://forms.office.com/e/bqXH34QcwH

Tapahtuman ohjelma:

Maanantai 6.5.2024

Klo 9.15–12
Yleisöluento: Ylen elokuvatiimin toiminta, ohjelmistopolitiikka ja dokumenttielokuvan tuotantoprosessi
Tilaaja-tuottajat Elina Pohjola ja Mikko Peltonen
(Mauri-sali F1027)

Klo 13.00–14.45
Lyhytelokuvanäytös 1: dokumenttielokuvat
(Mauri-sali F1027)

  • Maria Gullsten: Kaksi Kaamosta
  • Juuso Koivisto: Northern Performance
  • Elmo Kaikkonen ja Erik Rotola-Pukkila: Kevättä kohti
  • Anna Kekkonen: Rajapinta

Klo 15.00–16.00
Lyhytelokuvanäytös 2: fiktio- ja kokeelliset elokuvat
(Mauri-sali F1027)

  • Tuulia Kaurala: Toiset ajat (fiktioelokuva)
  • Timo Haanpää: C222 (tanssielokuva)
  • Tomi Knuutila: My 9 lines (kokeellinen elokuva)
  • Elisa Niku-Paavo: Aatos (fiktioelokuva)
  • Arttu Nieminen: Lumihiutaleet / Muohtachalmmit (kokeellinen elokuva)

Klo 17.00–18.30
Sovitut Yle-tapaamiset Elina Pohjolan ja Mikko Peltosen kanssa
(F2082)

Klo 19.00–21.00
Tekijöiden illanvietto Y-Northilla (Aittatie 3)

Tiistai 7.5.2024

Klo 10.00–11.30
Sovitut Yle-tapaamiset Elina Pohjolan ja Mikko Peltosen kanssa
(F2082)

 

Lisätietoja:

Timo Haanpää
etunimi.sukunimi (at) ulapland.fi
P. 040 484 4365