Uutiset 2011
14.10.2011

Pohjoisia alkuperäiskansoja Arktisessa Vimmassa

Elokuva- ja mediatapahtuma Arktisessa Vimmassa on mukana Arktisen keskuksen tutkijoita, jotka ovat olleet mukana tekemässä alkuperäiskansoista kertovia dokumentteja BBC:lle. Arktista Vimmaa järjestetään Arktikumissa 8.–12.11.2011.

Arktisen keskuksen antropologiryhmän tutkijat Florian Stammler ja Anna Stammler-Gossman ovat olleet mukana BBC:n Pohjois-Venäjällä tekemissä dokumenteissa Northern Europe ja Siberia, jotka ovat valmistuneet tänä vuonna. Tutkijat ovat toimineet dokumentissa asiantuntijoina, järjestäneet haastatteluja ja kuvaustilanteita sekä toimineet tulkkeina. He kertovat näytösten yhteydessä kokemuksistaan dokumenttiryhmän mukana. Dokumentit esitetään nyt ensimmäistä kertaa Suomessa.

Arktisen Vimman ohjelmistoon kuuluu myös kaksi komilaista dokumenttia, jotka festivaaleilla esittelee Arktisen keskuksen kirjaston tietopalvelusihteeri, Komi-asiantuntija Mikko Hyötyniemi. Dokumentit kuvaavat omavaraistaloudessa elävien arkea Komissa ja Hanti-Mansiassa.

Lisäksi Arktisessa Vimmassa esitetään Autiomaa-dokumentti, joka kuvaa tutkimusmatkaa Huippuvuorille. Matkaa varten tutkijat harjoittelivat kuukausia äärioloissa selviytymistä, kuten ampumista jääkarhuvaaran vuoksi. Dokumentin esittelee sen ohjaaja Petteri Saario.

– Dokumentti kertoo nykypäivän löytöretkeilijöiden palosta uuden, maailmaa ehkä muuttavan tiedon löytämiseen, Saario kuvailee.

Pohjoismaisia laatuelokuvia
Arktinen keskus ja Pohjola-Norden Lapin piiri aloittivat yhteistyökumppaneiden kanssa pohjoisten elokuvien esittämisen Arktikumissa vuonna 1998. Vuodesta 2005 tapahtuma on järjestetty nimellä Arktista Vimmaa, elokuva- ja mediafestivaali. Sen tavoitteena on esitellä Pohjoismaiden ja arktisten alueiden elokuva- ja mediatuotannon parhaimmistoa. Alan asiantuntijat ja opiskelijat kohtaavat toisensa festivaalien yhteydessä järjestettävässä seminaarissa. Arktisen Vimman tärkeänä kohderyhmänä ovat myös tarha- ja kouluikäiset.

Tänä vuonna Arktisen Vimman ohjelmistoon kuuluvat muun muassa Juha Wuolijoen ohjaama Hella W (Suomi, 2011), Zaida Bergrothin Hyvä poika (Suomi, 2011), Pernilla Augustin Sovinto (Ruotsi, 2010) ja Susanne Bierin Kosto (Tanska, 2010). Ohjelmistoon kuuluu Vimma11-kilpasarjatöiden kavalkadi ja katselmus. Tapahtuman kruunaa Jussi Hiltusen Hiljainen viikko -lyhytelokuvan ennakkonäytös sekä Vimma11-kilpailun palkintojenjako.

Arktisen Vimman ohjelmisto

Lippuvaraukset:
Arktikumin info, p. (016) 322 3260 tai info(at)arktikum.fi

Lisätietoja:
Tapahtumakoordinaattori Raija Kivilahti, Arktinen keskus, p. 040 568 4890, raija.kivilahtiulapland.fi
Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK