Uutiset 2021
Kuvassa nuori nainen kirjoittaa muistiinpanoja tietokoneen äärellä.

Pohjoissaamen kielen opetusta valmistellaan saamenkielisille opiskelijoille

26.8.2021

Lapin yliopisto ja Lapin ammattikorkeakoulu valmistelevat yhteistyössä saamen kielen opintojen polkua. Polun myötä tarjolla on sekä kieliopintojen alkeet että lisäopintoja kieltä jo osaaville opiskelijoille. Saamen kielen opintotarjonnan lisäämisellä halutaan vastata saamelaisyhteisön ajankohtaisiin tarpeisiin.

Tällä hetkellä saamen kielen alkeisopintoja tarjotaan Lapin yliopiston Kielikeskuksessa. Saamen kieltä osaaville opiskelijoille kieliopintoja ei ole tarjolla missään suomalaisessa ammattikorkeakoulussa. Saamen kielen polku vahvistaa kielen opiskelumahdollisuuksia erilaisiin kielitaidon tarpeisiin ja eri ammattialoille.

– On tärkeää, että pystymme tarjoamaan kieliopintoja myös saamen kieltä jo osaaville, jotta opiskelijalla on mahdollisuus ylläpitää kielitaitoaan ja syventää esimerkiksi ammattisanastoaan, joka vahvistaa saamen kielen käyttämistä työkielenä, kertoo Lapin yliopiston koulutuksen vararehtori Satu Uusiautti.

Valmisteilla oleva saamen kielen sivuaineen (25 op) opetus aloitetaan syksyllä 2022. Sivuaine koostuu moduuleista, ja opiskelija voi halutessaan valita kokonaisuudesta myös yksittäisiä opintojaksoja. Opetus toteutetaan kokonaan verkossa, ja se avataan myös Avoimen yliopiston ja Campus Onlinen opintotarjointoihin.

Lisätietoja:

Satu Uusiautti, vararehtori, Lapin yliopisto
satu.uusiautti(at)ulapland.fi

Hannu Kähkölä, osaamisaluejohtaja, Lapin AMK
Hannu.Kahkola(at)lapinamk.fi

Erika Sarivaara, saamen kielen ja kulttuurin yliopistonlehtori, Lapin yliopisto
erika.sarivaara(at)ulapland.fi