Uratarinoita
Jussi Soini
Jussi Soinin mukaan ulkoministeriön tehtävät vaihtuvat paljon, mikä on haastavaa mutta myös palkitsevaa.

Polku Lapin yliopistosta ulkoministeriöön vaatii avoimuutta

27.2.2025

Lapin yliopistosta valmistuneella Jussi Soinilla on pitkä kansainvälinen työura ulkoministeriössä. Hän painottaa sääntöpohjaisen järjestelmän merkitystä Suomelle ja maailmalle.

Teksti: Åsa Niemi
Kuvat: Ville Rinne

Jussi Soini kävi ensimmäisen kerran Venäjällä Apatiitissa opintojensa aikana osana laajempaa opintomatkaa Murmanskin alueelle.

– Kaupunki ei saa nimeään apaattisuudesta, vaan alueelta louhittavasta apatiittimineraalista. Joskin silloin marraskuussa se oli hieman apaattisen näköinen, Soini naurahtaa.

Monia työpaikkoja, lukuisia maita ja useita eri kieliopintoja myöhemmin Soinista on tullut Suomen ulkoministeriön Itä-Euroopan yksikön Ukrainan poliittisen tiimin vetäjä.

Torniosta kotoisin oleva Soini aloitti yhteiskuntatieteiden opinnot Lapin yliopistossa 90-luvun puolivälissä. Eräänä päivänä Soinin opiskelukaveri vinkkasi, että yliopistolla on alkamassa Russian Competence -koulutusohjelma.

Ennen koulutusohjelmaa Soini ei puhunut sanaakaan venäjää, mutta murmanskilaisen venäjänopettajan johdolla hän lähti polulle kohti Itä-Euroopan asiantuntijuutta. Koulutusohjelman myötä Soini kävi ensimmäiset kerrat Venäjällä. Myöhemmin hän meni vielä vaihtoon Pietarin kauppakorkeakouluun.

Soini teki työharjoittelunsa Lapin lääninhallituksessa kansainvälisissä tehtävissä ja sai sieltä myös työpaikan valmistumisensa jälkeen.

Jussi Soini pinssi web.jpg

Samojen sääntöjen mukaan

Vuonna 2002 Soini siirtyi ulkoministeriöön, ja hänen ensimmäinen ulkomaankomennuksensa oli Riadissa Saudi-Arabiassa. Sittemmin hän on päässyt työskentelemään muun muassa Vilnassa, Kiovassa, Ankarassa ja viimeisimpänä Venäjällä Pietarin pääkonsulaatissa.

Helmikuun 24. päivä vuonna 2022 Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan. Kesällä 2023 tuli käsky sulkea Pietarin konsulaatti.

– Muut toimipisteet Murmanskissa ja Petroskoissa oli suljettu jo aiemmin, koska niiden työtehtävät olivat vähentyneet. Pietarin pääkonsulaattia emme olisi halunneet sulkea, Soini kertoo.

Pääkonsulaatin sulkemisen jälkeen Soinista tuli Ukrainan poliittisen tiimin vetäjä. Soinin tiimi vastaa paljon Suomen poliittisesta suhteesta Ukrainaan, kuten poliittisesta tuesta ja jälleenrakennustuesta. Nato-jäsenyyden myötä Soinin yksikön tehtäviin kuuluu myös Suomen Nato-kantojen muodostamiseen osallistuminen Ukrainain osalta.

– Suomen ulkopolitiikalle tärkeää on sääntöpohjainen järjestelmä maailmassa, mukaan lukien YK:n peruskirjan kunnioittaminen. Venäjä toimii esimerkiksi Ukrainassa aloittamassaan hyökkäyssodassa vastoin sitä, joten Suomi toimii näitä Venäjän toimia vastaan. Suomi haluaa jatkossakin, että kaikki maat pelaavat samojen sääntöjen mukaan.

Viime aikoina Yhdysvaltojen uusi hallitus ja presidentti Donald Trumpin puheet ovat nousseet otsikoihin.

– USA:ssa huolestuttavaa on se, että sekään ei ehkä pelaa sääntöjen mukaan tulevaisuudessa.

Jussi Soini käytävällä web.jpg

Kielitaitoa ja ennakkoluulottomuutta

Soinin pitkä ura ja monipuolinen kokemus eri maista ovat tuoneet hänelle merkittävän ymmärryksen Itä-Euroopasta ja kansainvälisestä politiikasta.

Soinin mukaan ulkoministeriössä arvostetaan suomen, ruotsin ja englannin lisäksi muutakin kielitaitoa. Lisäksi hyötyä on siitä, että on asunut ulkomailla esimerkiksi vaihto-opintojen tai työharjoittelun yhteydessä.

– Tärkeintä on kuitenkin kirjallinen suomen kielen esitystaito.

Soini rohkaisee kokeilemaan kaikkea uutta avoimesti ja ennakkoluulottomasti.

– Tärkeää on osata kysyä neuvoja niiltä, jotka tietävät enemmän. Aina on mahdollista oppia ja kehittyä.