Ympäristö
Pihaporo-MikkoJokinen_550x367.jpg

Poronhoidon, asutuksen, lomarakentamisen ja maatalouden rinnakkaiseloon etsitään ratkaisuja

22.1.2019

Vuodenvaihteessa käynnistetty Paloma-hanke hakee ratkaisuja poronhoidon, maanviljelyn, vakituisen ja loma-asutuksen yhteiselolle Koillismaalla. Kuusamossa tulevat kokeiltaviksi muun muassa poropuhelimet. Hanketta vetää Luonnonvarakeskus (Luke) ja siinä ovat mukana Lapin yliopisto ja Suomen ympäristökeskus (SYKE).

Metsien hakkuut, soiden ojitukset, kaivos- ja tuulivoimahankkeet, turvetuotanto, maatalous, asutus, tiestö ja loma-asutus muuttavat porolaitumia. Poronhoidon haasteena on sopeutuminen näihin muutoksiin, jotka ovat jatkuneet vuosikymmeniä.

Poroilla on poronhoitoalueella vapaa laidunnusoikeus.

– Joskus porot kuitenkin hakeutuvat alueille, joihin niiden ei ole suotavaa mennä, kuten pelloille ja pihoihin. Tästä aiheutuu ristiriitatilanteita muun muassa poronhoidon ja maatalouden välille. Eniten ovat nousseet esille maatalouden, vapaa-ajan asutuksen ja paikoin myös vakituisen asutuksen kokemat haitat porojen ei-toivotuista vierailuista, toteaa Paloma-hankkeen johtaja, tutkimusprofessori Juha Hiedanpää Lukesta.

Tavoitteena elinkeinojen ja maankäytön rinnakkaiselo

Paloma-hanke (Poronhoidon, asutuksen, lomarakentamisen ja maatalouden välisistä ristiriidoista ratkaisuihin) hakee ratkaisuja eri elinkeinojen ja maankäyttömuotojen rinnakkaiseloon kolmella tavalla. Ensinnäkin ristiriitatilanteiden taustat selvitetään, jotta voidaan paremmin ymmärtää, millaiset ratkaisut olisivat mahdollisia. Toiseksi kokeillaan Rovaniemen alueella toimivaksi osoittautunutta poropuhelinpalvelua, joka tarjoaa neuvontaa akuuteissa ongelmatilanteissa. Kolmanneksi tarkastellaan mahdollisuutta perustaa yhteistyöryhmä, joka pitemmällä aikavälillä etsisi ratkaisuja ristiriitoihin. Ryhmässä ovat edustettuina paikalliset osapuolet.

Lisätietoja:

Tutkimusprofessori Juha Hiedanpää
Luonnonvarakeskus
0295327801, juha.hiedanpaa(at)luke.fi

Tutkijatohtori Sirpa Rasmus
Lapin yliopiston Arktinen keskus
040 528 2585, sirpa.rasmus(at)ulapland.fi

Vanhempi tutkija Panu Kontio
Suomen ympäristökeskus
040 740 1691, panu.kontio(at)ymparisto.fi

Hankkeen verkkosivu: https://www.luke.fi/projektit/paloma/

 

Kuva: Mikko Jokinen