Professorit ja Tieteentekijät: Sivistysyliopisto on jäämässä yritysyliopiston jalkoihin
20.4.2012
Nyky-yliopistoissa on piirteitä, jotka uhkaavat sivistysyliopiston olemassaoloa. Rahoitusleikkaukset saattavat ajaa yliopistoja suosimaan aloja, jotka ovat ”tuottavampia” kuin toiset. Näitä teemoja käsiteltiin Professoriliiton ja Tieteentekijöiden liiton perinteisessä kevätseminaarissa perjantaina Helsingissä. Seminaarin teemana oli tällä kertaa Yliopiston monet muodot.
Kevään korvalla yliopistot ovat julkistaneet tilinpäätöstietojaan. Monet yliopistot puhuvat yritysmäiseen tapaan liikevoitosta, vaikka sen tuottaminen ei ole yliopistojen tehtävä.
- Näemme vaarana sen, että yliopisto ei ole enää tiede- ja oppimisyhteisö vaan liiketaloudellinen laitos, jonka viivan alle halutaan rahaa pikemminkin kuin tutkimusta, tutkintoja, oppimista ja yhteiskunnallista vaikuttamista, totesivat liittojen puheenjohtajat Tapani Kaakkuriniemi ja Maarit Valo seminaariavauksessaan.
Yliopistouudistuksen myötä kasvaneen taloudellisen ja hallinnollisen autonomian myötä yliopistot omaksuivat managerialismin piirteitä. Samalla sivistysyliopistoon elimellisesti kuuluneet yhteisöllisyys ja kollegiaalisuus ovat kärsineet. Tämä osoitettiin selvästi myös opetus- ja kulttuuriministeriön ennen pääsiäistä julkistamassa raportissa yliopistolakiuudistuksen vaikutuksista.
- Yliopistot etsivät amebamaisesti keinoja luovia perinteisen sivistysyliopiston ja yritysmäisyyden välimaastossa. Osaltaan tähän on pakottamassa jatkuvat rahoitusleikkaukset. On väärin, että tässä kehityksessä henkilöstö on se, jonka asemasta ollaan joustamassa, liittojen puheenjohtajat huomauttivat.
Valtioneuvoston käsittelyssä eilen hyväksytty uusi rahoitusmalli sisältää piirteitä, jotka eivät ainakaan helpota sivistysyliopiston tilannetta. Kansainvälisiä julkaisuja painotetaan moninkertaisesti kansallisia julkaisuja enemmän. Lisäksi yliopistojen tehtäviin kuuluvasta yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta ei mallin mukaan enää palkita.
- Missä on hallituksen sivistystahto? Yliopistoindeksin jäädyttäminen on yliopistoille kohtalokasta. Se saatiin yliopistolakiin turvaamaan yliopistojen toiminta vaikeinakin aikoina. Kun vaikeat ajat sitten koittivat, indeksi poistettiin! Jatkossa on tarkkaan vahdittava, että se saadaan lakiin takaisin, liitot korostavat.
Lisätietoja:
puheenjohtaja Tapani Kaakkuriniemi (Tieteentekijöiden liitto), 0400 309 005;
puheenjohtaja Maarit Valo (Professoriliitto), 045 657 5757
Tiedote: Tieteentekijöiden liitto/Professoriliitto