Yliopistoyhteisö
Hannele Alajoutsijärvi ja Timo Aarrevaara hymyilevät, taustalla tiiliseinä.
Kuvassa Timo Aarrevaara ja Hannele Alajoutsijärvi. Kuva: Meri Väyrynen.

Promootio – mistä on oikein kyse? Timo Aarrevaara ja Hannele Alajoutsijärvi kertovat tulevasta juhlaviikosta

11.5.2023

Maistereille ja tohtoreille tarkoitettu promootio on juhlava siirtymäriitti, joka palaa kuudetta kertaa Lapin yliopistoon toukokuussa 2024.

Mikä ihmeen promootio? Sana voi olla tuttu, mutta merkitys vieras. Liittyikö se jotenkin tohtoreihin? Nopea googletus ei helpota, sillä promootion yksityiskohdat ja termit vaihtelevat eri yliopistoissa. Promootiotoimikunnan puheenjohtaja Timo Aarrevaara ja sihteeri Hannele Alajoutsijärvi selventävät, mistä on oikein kyse.

– Ennen kaikkea se on siirtymäriitti, jossa siirrytään pitkästä opiskeluajasta pois. Kun promootioviikko on juhlittu, niin viimeinenkin ymmärtää, että siirtyminen on tapahtunut, nauraa Timo Aarrevaara. 

Aarrevaara kertoo, että yliopiston promootio on kerran noin viidessä vuodessa järjestettävä juhla kaikkien tiedekuntien maistereille ja tohtoreille. Seuraava promootioviikko alkaa vuoden päästä 13.5.2024 ja siihen voi osallistua kaikki Lapin yliopistosta valmistuneet maisterit ja tohtorit, joita ei ole vielä promovoitu.

– Meille Lapin yliopistossa on tärkeää juhlistaa valmistuneiden tohtorien lisäksi myös maistereita. Itseasiassa Suomessa promootion historia juontaa juurensa maisteripromootioon, jossa oli yhtymäkohtia keskiaikaiseen kiltaperinteeseen. Nykyiset monipäiväisen promootion perinteet palautuvat pitkälti 1800-luvun kulttuuriin ja juhlan muotoihin, jonka toteuttaa yliopistoyhteisö, sanoo Aarrevaara.  

Näin promootioviikko etenee

Juhlaviikko alkaa Flooran päivästä, joka on avoin myös niille, jotka eivät osallistu muihin promootioviikon tapahtumiin. Flooran eli Kukan päivänä julkistetaan yleinen seppeleensitoja, joka on yliopiston professorin lapsi.  

Kun juhlaviikko on saatu käynnistettyä, on seuraavana vuorossa seppeleensitojaiset. Niissä jokaiselle promootioon osallistuvalle maisterille sidotaan seppele, joka symboloi tietoa ja oppineisuutta. Yleisen seppeleensitojan tehtävänä on opastaa maisterien seppeleensitojia. Samaan aikaan järjestetään miekanhiojaiset, jossa jokaisella promovoitavalla tohtorilla on mahdollisuus esittää miekkalause kuvaamaan akateemisen tiedon käyttöä. 

Promootioakti on koko viikon huipentava kohokohta, jossa vihitään maisterit, kunniatohtorit ja tohtorit tarkan koreografian mukaan. Promootioaktin päätyttyä promootiokulkue kulkee jumalanpalvelukseen tai seuraavassa promootiossa ensi kertaa järjestettävään tunnuksettomaan tilaisuuteen. Tämän jälkeen pidetään juhlava illallinen, joista siirrytään promootiotanssijaisiin. Viikon kruunaa lauantaina järjestettävä huviretki. Tanssijaisia ja promootioaktin koreografiaa harjoitellaan jo etukäteen, jotta kaikilla on selkeä kuva, miten ja missä järjestyksessä seremonia etenee. 

– Ihmisillä on tiettyjä oletuksia siitä, minkälainen promootio on. Sitä varten on tietyt perinteiset aikataulut, toimintamallit, pukeutumiskoodi ja seremonia. Jos niitä muutetaan liikaa, niin promootio ei tunnu yhtä juhlalliselta ja arvokkaalta, sanoo Hannele Alajoutsijärvi.  

pieniversio.jpg
Kuva: Meri Väyrynen. 

Hannele ja Timo kertovat, että itse promootion sisällöstä vastaa juhlamenojen ohjaaja, professori Heidi Pietarinen, joka huolehtii, että promootioviikko etenee suunnitellusti. Tämän lisäksi avustavat opiskelijat eli airuet auttavat juhlien järjestämisessä. Heidät voi tunnistaa airutnauhoista. Airuita johtaa yliairut, joka on yleensä yliopiston professori. Seuraavassa promootiossa yliairuena toimii oikeustieteiden professori Matti Nojonen. Haku airueksi avataan syksyllä. Toiveena olisi, että opiskelijoita tulisi kaikista tiedekunnista tukemaan toteutusta. 

Pandemia ja sota Euroopassa – viime aikojen poikkeusolosuhteet ovat vaikuttaneet merkittävästi opiskelijakokemukseen. Aarrevaara uskookin, että promootio tarjoaa mahdollisuuden luoda uusia verkostoja valmistumisen jälkeen.  

– Sivistys ja vastuu ovat toistuvia teemoja promootiossa, jotka korostuvat nykytilanteessa entisestään. Vaikka meillä on täällä koti Lapissa, emme voi kääriytyä täysin maailmalta. Maailmasta puuttuu vapautta, johon tiedolla voidaan vaikuttaa. Promootiotoimikunnassa olemme pohtineet, että voimme luoda yhteenkuuluvaisuuden tunnetta ja ajatella voittoa – tiedon voittoa tietämättömyydestä, hyvän voittoa pahuudesta ja oikean voittoa väärästä. 

Lisätietoja

Hannele Alajoutsijärvi 
hannele.alajoutsijarvi(at)ulapland.fi