Uutiset 2002

Pysyvä venäjäosaaminen vahvistuu Lapissa

9.8.2002

Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun, Rovaniemen ammattikorkeakoulun ja Lapin yliopiston muodostama Barentsin alueen asiantuntijaverkosto on saanut rahoituksen Euroopan Unionin aluekehitysrahastolta ja Lapin lääninhallitukselta.

Verkoston tavoitteena on kehittää siihen kuuluvien yliopistojen, korkeakoulujen ja oppilaitosten Barentsin alueen osaamista. Verkoston hallinnollinen ja taloudellinen vastuu on Kemi-Tornion ammattikorkeakoululla, osaajaverkoston osalta vastuu on Rovaniemen ammattikorkeakoululla ja tutkijaverkoston osalta Lapin yliopistolla. Barentsin alueen asiantuntijaverkoston yhteistyön kulmakiviä tulevat olemaan tutkimus, yhteiset koulutusohjelmat sekä internet. Verkosto kokoaa yhteen Venäjän toimintaympäristön tuntevat opettajat, tutkijat, opiskelijat sekä elinkeinoelämän edustajat. Yhdessä nämä osaajat muodostavat verkoston, johon kuuluu jo tällä hetkellä lähes sata aktiivista henkilöä.

Suomalaisten lisäksi verkostossa on mukana myös norjalaisia ja venäläisiä. Ruotsalaiset ovat tulossa mukaan verkostoon projektin toisessa vaiheessa. Verkoston kehittämisestä Norjassa vastaa Finnmarkin korkeakoulu ja Venäjällä Murmanskin Pedagoginen Instituutti, joka kutoo yhteen kuuden yliopiston ja kolmen opiston muodostaman verkoston Murmanskin- ja Arkangelin alueella. Venäjältä ovat mukana verkostossa myös Murmanskin alueen koulutuskomitea sekä luonnonvaroista vastaava aluekomitea.

Verkoston venäjäosaamista vahvistetaan kehittämällä jo olemassa olevia rakenteita niin, että ne pystyvät tarjoamaan ja takaamaan korkeatasoisen tiedon ja tutkimuksen tuottamisen sekä yliopistotasoisen jatkokoulutuksen. Verkoston selkärankana tulee olemaan hankkeen aikana toimintansa aloittava monitieteinen Barentsin alueen erityispiirteisiin erikoistuva tutkijakoulu sekä ammattikorkeakoulujen opettajille suunnattu Professional Development (PD – opintojen) koulutusohjelma.

Tutkijaverkon tieteellisenä vastuuhenkilönä toimii professori Kyösti Kurtakko Lapin yliopistosta ja koulutussuunnittelijana Saara Koikkalainen. Professori Kyösti Kurtakon mukaan Lapin yliopisto toimii alueellisena kehittäjänä ja sen tehtävänä on tuottaa tieteelliseen tutkimukseen perustuvaa asiantuntemusta.

- Erityisesti Luoteis-Venäjän tutkimuksen vahvistaminen on noussut viime aikoina yliopiston profiilissa merkittäväksi tekijäksi. Yhdistämällä voimavarat ja liittämällä yliopisto mukaan osaajaverkoston jäseneksi saadaan aikaan pysyvää yhteistyötä ja vaikutuksia alueelliseen tutkimus- ja kehittämistoimintaan venäjätoimintojen osalta. Yliopisto on luonnollisessa roolissaan vastatessaan tutkimuksesta. Ammattikorkeakoulut vastaavat puolestaan käytäntöjen kehittämisen perusteella saatavasta tiedosta, sanoo Kurtakko.

Verkostossa mukana olevien koulutusorganisaatioiden asiantuntemusta kehitetään myös Barentsin alueen ongelmiin pureutuvilla syventävillä verkko-opinnoilla korkeakouluopiskelijoille, opettaja- ja oppilasvaihto-ohjelmilla sekä venäjän kielen ohjelmilla.

Lisäksi koulutusta järjestetään liiketaloudessa, sosiaali- ja terveysalalla sekä luonto- ja matkailualalla. Luonto- ja matkailualan vetäjänä koko verkoston osalta toimii Eija Raasakka Rovaniemen ammattikorkeakoulusta, liiketalouden osalta Esa Jauhola Kemi-Tornion ammattikorkeakoulusta sekä sosiaali- ja terveyssektorin osalta Eila Heikkinen Kemi-Tornion ammattikorkeakoulusta.

Verkostolle kehitetään internet -pohjainen työskentely- ja oppimisympäristö, joka mahdollistaa virtuaaliopiskelun hankkeen aikana ja sen jälkeen. Suunnitteilla on kehittää verkostolle myös internet -pohjainen informaatiokanava, joka mahdollistaisi sekä sisäisen (verkosto-organisaatiot) että ulkoisen (muut Barentsin alueen toimijat) tiedonkulun.

Hankkeen ensimmäinen vaihe kestää vuoden 2003 loppuun, jonka jälkeen alkaa hankkeen toinen kolme vuotta kestävä vaihe. Vuoden 2003 heinä-elokuussa hankkeelle tehdään ulkopuolinen arviointi. Hankkeen talouden kokonaiskoordinoinnista vastaa Marja-Leena Miettinen Kemi-Tornion ammattikorkeakoulusta. Koko hankkeen projektipäällikkönä toimii Mare Rantaniemi.

Hankkeen ensimmäisen vaiheen kokonaisbudjetti on suomalaisten osalta 849 400 euroa.

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Mare Rantaniemi, puh. 341 2227, 040-775 7794
Koulutussuunnittelija Saara Koikkalainen, puh. 341 2490

Lay/Viestintä/ot