Uutiset 2004

Pyvillä edessään vilkas kevät ja kesä

4.3.2004

Pohjoisen ympäristö- ja vähemmistöoikeuden instituutti (PYVI) keskittyy keväällä haastaviin kansainvälisiin projekteihin. Pyvissä tutkitaan mm alkuperäiskansanaisten elämää ja ilmastonmuutoksen aiheuttamia haasteita oikeudellisille järjestelmille.

PYVI aloitti helmikuun alusta Ulkoasiainministeriön ihmisoikeusyksikön kanssa projektin, jonka tarkoituksena on tutkia alkuperäiskansanaisten asemaa. Aihe on erityisen tärkeä juuri nyt, koska se on YK:n alkuperäiskansafoorumin tämän vuoden pääteema. PYVIn tutkija Marjo Lindroth tekee aiheesta tutkimuksen, ja osallistuu Suomen delegaatiossa alkuperäiskansafoorumin kokoukseen YK:n päämajassa New Yorkissa 10-21.5. Projektin yhtenä tarkoituksena onkin, että Lindroth pystyisi tarjoamaan Suomen delegaatiolle asiantuntija-apua alkuperäiskansanaisten asemaan liittyvissä kysymyksissä.  

PYVIn johtaja, tutkimusprofessori Timo Koivurova, on kutsuttu maailman luonnonsuojeluliiton (IUCN) kokoukseen Ottawaan 24-25.3. Kokouksen tarkoituksena on pohtia arktisen kansainvälisen yhteistyön tulevaisuutta. Erityisesti on tarkoitus pohtia, onko Arktinen neuvosto eräänlaisena pehmeänä yhteistyönä onnistunut tavoitteissaan, vai olisiko arktisen ympäristönsuojelun kannalta parempi siirtyä järjestelmään, joka perustuisi kansainvälisoikeudellisesti sitovaan puitesopimukseen.  

PYVI on aloittanut uuden tutkimusprojektin, joka keskittyy tarkastelemaan ilmastonmuutoksen aiheuttamia haasteita oikeudellisille järjestelmille – erityisesti arktisella alueella. Ilmastonmuutos tutkimusta on arktisella alueella tehty valtavasti; parhaillaan on mm. menossa Arktisen neuvoston projekti, jossa kartoitetaan ilmastonmuutoksen vaikutuksia arktisella alueella (ACIA). Ilmastonmuutosta ei kuitenkaan ole tähän mennessä juurikaan tarkasteltu oikeusjärjestyksiin vaikuttavana ilmiönä – ainakaan arktisella alueella.

Projektin tarkoituksena on ensinnäkin kartoittaa olemassa olevan tutkimustiedon pohjalta, minkälaisia muutoksia on jo aiheutunut, ja miten kansainvälinen oikeus ja arktiset oikeusjärjestykset ovat näihin muutoksiin pystyneet vastaamaan. Keskeisin osio on kuitenkin arvioida sitä, miten ennustetut varsin radikaalit muutokset arktisessa ympäristössä tulevat vaikuttamaan oikeusjärjestysten toimintaan alueella. Koska ilmastonmuutos globaalina ilmiönä vaatii myös eri tason oikeusjärjestysten synkronointia, tärkeää on pohtia teoreettisesti oikeuden ja oikeustieteen roolia muuttuvassa maailmassa. Tutkimusprojekti on osa PYVIn arktista pohjoismaista oikeudellista tutkimusyhteistyötä ja sitä rahoittaa NORFA.   

Kesällä 2003 ulkoasiainministeriön ihmisoikeusyksikön kanssa alkanut yhteistyöprojekti - ”oikeus puhtaaseen ympäristöön” – huipentuu 21-22.8.2004 pidettävään asiantuntijaseminaariin. Projektin yhtenä keskeisenä painopistealueena on oikeuden tarkastelu alkuperäiskansojen kannalta, joten seminaariin on kutsuttu myös alkuperäiskansojen edustajia. Paikalla on myös eri ministeriöiden virkamiehiä sekä teemaan perehtyneitä tutkijoita.

Lisätietoja: Timo Koivurova, puh. 016-341 2594, Timo.Koivurova@ulapland.fi, http://www.ulapland.fi/pyvi.    

LaY/Viestintä/ot