Pohjoisen ympäristö- ja vähemmistöoikeuden instituutilla (Pyvi/Arktinen keskus) on edessään työntäyteinen syksy.
Pyvin erikoistutkija Lauri Hannikainen valittiin tänä vuonna pohjoismaiseen työryhmään, jonka tarkoituksena on selvittää Grönlannin ja Färsaarten itsemääräämisoikeuden ja itsehallintojärjestelmien tulevaisuutta kansainvälisen oikeuden ja valtiosääntöoikeuden valossa. Tanskan parlamentin grönlantilaisten ja färsaarelaisten jäsenten perustaman työryhmän kokous pidettiin elokuussa Kööpenhaminassa ja seuraava kokous on 29-30.9.
Pyvin johtaja Timo Koivurova ja AK:n projektitutkija Mika Flöjt osallistuvat Johannesburgin kestävän kehityksen maailmankonferenssiin Suomen neuvotteluvaltuuskunnan asiantuntijajäseninä. Tämä jopa 70 000 ihmistä paikalle keräävä konferenssi (26.8-4.9) pyrkii etsimään tapoja, joilla yhteiskunnat maailmanlaajuisesti voisivat käytännön tasolla edistää kestävää kehitystä.
Timo Koivurovan väitöskirja "Environmental Impact Assessment in the Arctic" julkaistaan Ashgates Publishing –nimisen kansainvälisen kustantajan toimesta ja sen on määrä ilmestyä syyskuussa.
Pyvin projektitutkija Leena Heinämäki lähtee syyslukukaudeksi tekemään väitöskirjaansa Kanadan Yukoniin. Heinämäki osallistuu lisäksi paikallisen alkuperäiskansojen järjestön, Arctic Athabascan Council –järjestön toimintaan.
Projektitutkija Merja Pentikäinen on parhaillaan tekemässä selvitystä ulkoasiainministeriölle siitä, minkälainen Euroopan neuvoston alaisuuteen kaavaillun Romani Foorumin tulisi olla. Romani Forum idea on peräisin presidentti Tarja Halosen puheesta Euroopan neuvostossa. Selvitys valmistuu syyskuun loppuun mennessä.
Pyvin pohjoismainen arktinen yhteistyö sai uuden ulottuvuuden loppuvuodesta 2001. Tämä pohjoismaiden pohjoisten oikeustieteellisten tiedekuntien ja tutkimusinstituuttien välinen yhteistyö on tarkoitus saattaa sopimusmuotoon tänä syksynä. Yhteistyöhön on haettu rahoitusta Norfalta.
Pyvi on aloittanut yhteistyön Suomen uuden vähemmistövaltuutetun Mikko Puumalaisen kanssa. Vähemmistövaltuutettu ja Pyvi järjestävät yhdessä kahden seminaarin kokonaisuuden teemasta ’Vähemmistöoikeudet monikulttuuristuvassa Suomessa’. Ensimmäinen on syyskuun lopussa järjestettävä suppea pyöreän pöydän tutkijaseminaari ja sitä seuraa joulukuussa laajempi seminaari, jossa on tarkoitus yhdistää tutkijaseminaarissa esitetyt analyysit ja käytännön työtä monikulttuurisuus- ja vähemmistökysymyksissä tekevien asiantuntijoiden tietotaito.
Pyvin keskeinen haaste tulevana lukuvuonna on koordinoida uutta Arctic Governance (ARG)–opintokokonaisuutta. Opintokokonaisuuden on tarkoitus lisätä Lapin yliopiston englanninkielistä arktisiin kysymyksiin pureutuvaa opetustarjontaa kasvavalle vaihto-opiskelijajoukolle sekä yliopiston omille perusopiskelijoille. Osana Arctic Studies Program –ohjelmaa ARG luonnollisesti on kohdennettu myös sitä erityisesti opiskelemaan tulleille ulkomaisille opiskelijoille.
LaY/Viestintä/ot