Uutiset 2011
1.9.2011

Raikasta arktisuutta Habitare-messuille

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta tuo Habitare-messuille viitteellisen lappilaisen pihapiirin raikkaine arktisine tunnelmineen ja monikäyttöisine tuotteineen.

Lapin yliopisto on yhtenä oppilaitoksena kutsuttu mukaan syyskuun puolivälissä järjestettäville Habitare-messuille. Yliopiston taiteiden tiedekunta esittäytyy Habitaren kansainvälisellä designalueella Ahead!:lla, jonka tämänvuotinen teema on Muutos/Transformation.

Taiteiden tiedekunnan muotoilualojen koulutusohjelmien opiskelijat ovat yhdessä suunnitelleet ja toteuttaneet Runko-nimeä kantavan messuosaston tuotteineen osana opintojaan kevään 2011 aikana. Suunnittelun lähtökohtana on ollut Ahead!-alueen yleisteeman, muutoksen, lisäksi Kaj Franckin muotoilufilosofia, jonka pohtimisen ja peilaamisen nykypäivään Ahead! antoi tehtäväksi tapahtumaan osallistuville oppilaitoksille. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 100 vuotta muotoilija, professori Kaj Franckin syntymästä.

– Opiskelijat ovat lähestyneet aihetta pohtimalla tuotteiden elinkaarta ja uudelleenkäytettävyyttä pohjoisesta näkökulmasta. Lähtökohtana on ollut myös Franckin ajatus anonyymistä muotoilijasta: pyritään toimivaan kokonaisuuteen, jossa vähemmän on enemmän ja tuotteet puhuvat puolestaan, taustoittaa osaston suunnittelua koordinoinut teollisen muotoilun yliopisto-opettaja Milla Haarakoski.

– Näillä eväillä loimme Runko-messuosaston, joka vie messukävijät viitteelliseen lappilaiseen pihapiiriin, jossa arktiset tuulet raikastuttavat monikäyttöisiä tuoteideoita.

Muutos-teemaa kuvastaa esimerkiksi Heidi Ollikaisen ja Laura Koskelan suunnittelema Saaga. Puinen tuote seuraa käyttäjäänsä koko elämän ajan, sillä se muuntuu kulloiseenkin elämäntilanteeseen sopivaksi toimien kehtona, keinuna ja istuimena. Liisa Karppisen suunnittelemassa tuotteen kuosissa puolestaan näkyy pohjoinen arki: sini-musta-valkoinen kuosi on saanut inspiraationsa pihojen halkopinoista.

Franckilaisuus näkyy osastolla muun muassa tekstiilikuoseissa: niistä voi löytää yhtymäkohtia Franckin kuuluisiin tuotteisiin, kuten Kartio-lasiin ja suolasirottimeen. Franck löysi inspiraatiota myös Japanin-matkoiltaan. Runko-osastolla Japani-vaikutteita on havaittavissa esimerkiksi Annika Heikkisen suunnittelemassa origamityylisessä \re/news\-valaisimessa, joka on tehty käytetystä painopellistä. Jokaisen uniikin valaisimen sisäpuolella näkyy aukeama sanomalehti Lapin Kansasta.

Runko-osaston rakenteissa on nähtävillä lukuisia viitteitä lappilaisista pihapiireistä ja pohjoisesta luonnosta. Osaston päävärit – valkoinen, sininen ja punainen – heijastavat pohjoista kuulautta ja viileyttä; piha-aidassa on hyödynnetty muun muassa puunoksia ja osassa tuotteista poronnahkaa. Rakenteissa välittyy vahvasti myös tulevaisuuteen suuntaava muotoilu: esillä on esimerkiksi pyykkiteline, joka olemuksellaan kysyy, voisivatko pyykkitelineet ja -narut olla pihapiirin kaunistajia, eivätkä nykyiseen tapaan sen rumentajia.

Lapin yliopiston messuosasto Runko on nähtävillä 14.–18.9.2011 Habitare-messuilla Helsingin messukeskuksessa, osastolla 7s11.

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta:
– Perustettu Rovaniemellä toimivan Lapin yliopiston yhteyteen vuonna 1990
– Koulutusalat: audiovisuaalinen mediakulttuuri, graafinen suunnittelu, kuvataidekasvatus, sisustus- ja tekstiilimuotoilu, teollinen muotoilu, vaatetussuunnittelu
– Tutkimuksen profiilialueet: moniarvoinen ja -kulttuurinen taideteollisuus muuttuvassa pohjoisessa; arktiset ja pohjoiset palvelumaisemat ja muotoilu
– Opiskelijoita noin 1000, henkilökuntaa noin 90
– Aiemmin ollut esillä Habitare-messuilla vuonna 2007 osastolla Staattinen – Dynaaminen
Taiteiden tiedekunnan internetsivut

Lisätietoja Lapin yliopiston messuosastosta:
Teollisen muotoilun yliopisto-opettaja Milla Haarakoski
P. 040 482 8278
milla.haarakoski(at)ulapland.fi

Lisätietoa Habitare-messuista ja Ahead!-alueesta:
Habitare-messut
Ahead!-alue

LaY/Viestintä / Sari Väyrynen
Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK