Uutiset 2011

Raimo Väyrynen: Tunne toimintaympäristösi ja vaikuta siihen

21.11.2011

Lapin yliopiston hallituksen puheenjohtaja, professori Raimo Väyrynen pohtii Laajakulma-blogissaan yliopiston toimintaympäristöä ja sen historiaa sekä vaikuttamisen paikkoja.

Väyrysen mukaan yliopiston toimintaympäristön ja sen historian tunteminen on osa yleissivistystä. Hän toteaa, että Lapin yliopiston kehityksen alkuvaiheissa pääosa opiskelijoista tuli Pohjois-Suomesta, mikä heijastui myös ilmapiiriin. Nyt opiskelijat tulevat koko maasta ja yliopisto on valtakunnallinen instituutio, jolla on vahvistuva kansainvälinen ulottuvuus. Tämä on huomioitu esimerkiksi yliopiston kaikissa strategisissa painopisteissä, joilla on sekä selkeä alueellinen ulottuvuus että samanaikaisesti relevanssia kansalliselta ja kansainväliseltä kannalta.

Väyrysen mukaan yliopiston tehtävät liittyvät ennen kaikkea tutkimukseen, opetukseen ja kulttuuriin. Yliopisto on kuitenkin myös edunvalvontajärjestö siinä mielessä, että yliopiston ja sen henkilökunnan työskentelyedellytyksiä on pyrittävä edistämään koko maan tiede- ja korkeakoulupolitiikassa. Silti yliopiston tehtävänä ei ole ottaa poliittista kantaa, mikä ei tietenkään merkitse vaikenemista ja vetäytymistä.

Raimo Väyrysen blogikirjoitus on kokonaisuudessaan luettavissa osoitteessa www.ulapland.fi/laajakulma.