Uutiset 2006

Rehtori Esko Riepulan juhlaseminaari

17.1.2006

Suomessa pisimmän kauden yliopiston rehtorina tehnyt Esko Riepula jää eläkkeelle nykyisen toimikautensa päättyessä 31.7.2006. Lapin yliopisto järjestää pitkäaikaiselle rehtorilleen juhlaseminaarin maanantaina 8. toukokuuta 2006.

Ennen Lapin yliopiston perustamista rehtori Riepula toimi Tampereen yliopistossa eri opetus- ja tutkimustehtävissä vuosina 1967-1977. Vuosina 1970-1973 hän toimi voimassa olevan perustuslain päälinjaukset tehneen valtiosääntökomitean päätoimisena sihteerinä. Keväällä 1977 Riepula valittiin Lapin korkeakoulun suunnittelutoimikunnan jäseneksi ja saman vuoden kesällä suunnitteluprofessorin tehtävään. Vuonna 1979 tapahtuneen Lapin korkeakoulun/Lapin yliopiston perustamisen jälkeen hän on toiminut yhtäjaksoisesti sen rehtorina.

Rehtori Esko Riepulan juhlaseminaarissa ovat esillä hänen uransa eri vaiheisiin liittyneet aiheet. Näitä ovat yliopistolaitokseen liittyvät aatepoliittiset virtaukset, valtiosääntöoikeudellinen tutkimus, alue- ja paikallishallinto sekä yhteiskuntapolitiikkaan ja kulttuurielämään liittyvät kysymykset.

Juhlaseminaarin avaa Lapin yliopiston neuvottelukunnan puheenjohtaja, Rovaniemen hovioikeuden presidentti Esko Oikarinen, joka toimii myös seminaarin järjestelytoimikunnan puheenjohtajana.

Juhlaseminaarin ensimmäisen puheenvuoron käyttää eduskunnan puhemies Paavo Lipponen. Hänen aiheenaan on akateemisen aatepolitiikan kehitys Suomessa. Aamupäivän toisen puheenvuoron käyttää alue- ja kuntaministeri Hannes Manninen. Hän puhuu alue- ja paikallishallinnon haasteista 2000-luvulla.   

Iltapäivän aluksi maaherra Asko Oinas muistelee, kuinka kaikki alkoi, jonka jälkeen kasvatuspsykologian professori, dekaani Kaarina Määttä puhuu luovuuden palosta. Ennen iltapäiväkahvia katsellaan vielä taiteiden tiedekunnan valmistama videoesitys ”Eskon askelmia”.

Kahvin jälkeen ylijohtaja Arvo Jäppinen opetusministeriöstä valottaa yliopiston ja yhteiskunnan välistä suhdetta. Professori Antero Jyränki käsittelee valtiosääntöoikeudelliseen tutkimukseen liittyvää ”Tampereen koulua”, mitä se oli ja miten se vaikutti. Professori Irmeli Niemen puheenvuoron aiheena on ihminen, kulttuuri ja yhteiskunta. Tilaisuuden lopuksi kuullaan rehtori Esko Riepulan kiitokset ja ”lähtöloitsu”.

Myös yliopiston henkilökunta ja opiskelijat ovat tervetulleita juhlistamaan rehtori Esko Riepulan uraa yliopiston rehtorina. Tilaisuuden seremoniamestarina toimii hallintojohtaja Juhani Lillberg.

Juhlaseminaari järjestetään Lapin yliopiston Fellman-salissa maanantaina 8.5.2006 klo 10.00-16.00, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi. Yleisö voi seurata juhlaseminaaria myös videon välityksellä luentosaleissa 2 ja 3.

Rehtori Esko Riepulan juhlapäivän päättää tervehdysten vastaanotto yliopistolla ja illallinen kutsuvieraille Hotelli Pohjanhovissa.

Lisätietoja:
Viestintäpäällikkö Olli Tiuraniemi
Puhelin 016-341 2230, 0400 695 418
Johdon sihteeri Henna Mäntylä
Puhelin 016-341 3210, 040 568 4657