Yliopistoyhteisö
Porukkaa.JPG
Hallintojohtaja Ari Konu, rehtori Antti Syväjärvi, OKM:n kansliapäällikkö Anita Lehikoinen ja koulutusvararehtori Satu Uusiautti kuuntelevat harjoittelukoulun kuoron esitystä. Kuva: Ville Rinne.

Rehtori Syväjärvi: Tulevaisuutta rakennetaan sivistyksen turvin

5.9.2022

Lapin yliopisto juhli uuden lukuvuoden avajaisia 5.9. Rehtori Antti Syväjärvi korosti avaispuheessaan kansainvälisen yhteistyön ja sivistyksen merkitystä. Juhlassa puhuivat myös opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen sekä ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Krista Perälä.

Rehtori Antti Syväjärvi korosti lukuvuoden 2022-2023 avajaispuheessaan rajoista, kulttuureista ja kielistä riippumattoman kansainvälisen yhteistyön merkitystä globaalien haasteiden ratkaisemiseksi. Myös yliopistoverkostoilla on kansainvälisessä yhteistyössä tärkeä rooli.

– Lapin yliopisto panostaa kansainvälisissä yliopistoverkostoissa toimimiseen ja vaikuttamiseen. Me yliopistolaiset teemme yhteistyötä niin Euroopassa kuin ympäri maailmaa. Katsomme karttaa usein niin, että keskeltä löytyy päiväntasaajan sijaan pohjoisnapa. Olemme siirtyneet aikakauteen, jossa Pohjoisen ja arktisen arvo tunnustetaan paremmin.

Tilaisuuden juhlapuhuja, opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen toi niin ikään esille pohjoisen ja arktisen merkityksen.

– Arktinen yhteistyö on ilmastonmuutoksen vuoksi ollut jo pitkään suuren kiinnostuksen kohteena, ja arktisen alueen turvallisuuspoliittiset ulottuvuudet vain lisäävät alueen strategista merkitystä. Tässä Lapin yliopistolla, sen arktisella keskuksella ja University of the Arctic -verkostolla on tekemisen ja näytön mahdollisuus. Kun on perinnettä ja rakennetta, on uusia mahdollisuuksia.

Lapin yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Krista Perälä toi puheessaan esille opiskelijoiden hyvinvoinnin merkityksen sekä kevään 2023 eduskuntavaalit.

– Tulevan vuoden aikana pidetään eduskuntavaalit ja nyt on hyvä aika alkaa nostaa ääntään puolustaakseen opiskelijoita, sivistystä, tiedettä ja tutkimusta. Me tarvitsemme päätöksiä, jotka parantavat opiskelijoiden hyvinvointia ja opiskelukykyä.

Eduskuntavaalit toi esille myös rehtori Syväjärvi, joka toivoi tulevalta hallitukselta tiede- ja koulutusmyönteisyyttä.

– Yliopistojen perusrahoituksen tason turvaamalla Suomi panostaa myös tutkimukseen, joka pidemmässä kaaressa turvaa kansallisen kilpailukykymme. Lopulta kyse on sivistyksestä, joka tunnetusti kantaa yhteiskuntia eteenpäin. Yliopistoihin, tutkijoihin ja opiskelijoihin panostaminen on aito investointi tulevaisuuteen – viedään yhdessä tätä viestiä eteenpäin.

Avajaisjuhlan musiikillisesta annista vastasivat Korundi-kvartetti sekä Lapin harjoittelukoulun kuoro.

Lue koko rehtorin avajaispuhe täältä: Rehtori Antti Syväjärven lukuvuoden 2022-2023 avajaispuhe.pdf