Viimeisimmät näyttelyt

Anna-LiisaHarju_550px.jpg
Anna-Liisa Harju: yksityiskohta teoksesta Nimetön sarjasta Puuttuvat kuvat. Öljy kankaalle, 40 x 49 cm.

Revitalisaatio – kuvataidekasvatuksen opiskelijoiden syventävien taideproduktioiden näyttely Arktikumissa

3.5.2021

Taiteiden tiedekunnan Arktikum-talon Valo- ja Katve-gallerioissa avautuu kuvataidekasvatuksen opiskelijoiden syventävien taideproduktioiden näyttely, jonka teemana on revitalisaatio. Revitalisaatio merkitsee prosessia, jonka tarkoituksena on elvyttää tiettyyn kulttuuriin kuuluvia perinteitä tuomalla ne eläväksi osaksi nykykulttuuria. Sen tarkoitus on tukea paikallisia kulttuuri-identiteettejä ja mahdollistaa kulttuurin jatkuminen sukupolvilta toisille. Näyttelyn avajaisia vietetään keskiviikkona 5. toukokuuta klo 18–20 turvavälit ja kasvomaskit muistaen. Tervetuloa!

Näyttelyn taiteilijat ovat lähestyneet revitalisaation teemaa itse määrittelemistään lähtökohdista käsin. Produktioissa on nostettu esiin vähälle huomiolle jääneitä asioita, etsitty uusia näkökulmia sekä uudistettu vanhaa. Teoksissa on tarkasteltu menneisyyttä, pohdittu nykyhetkeä ja visioitu tulevaa. Aiheet vaihtelevat ympäristön havainnoinnista historian tutkimiseen sekä käsitteistä emootioihin. Näyttelystä löytyy muun muassa maalauksia, installaatioita, mediateoksia ja kirjontatöitä. Monissa teoksissa on yhdistelty useampia tekniikoita ja materiaaleja.

Näyttely on osa Kuvataidekasvatuksen syventävä taideproduktio -kurssia, jolla revitalisaation teeman parissa työskentely aloitettiin jo viime syksynä. Lukuvuoden aikana opiskelijat ovat syventyneet nykytaiteen työskentelytapoihin ja prosesseihin. Kurssilla on opiskeltu suunnitelmallista työskentelyä taiteellisen prosessin parissa sekä näyttelyn tekemistä aina ripustukseen ja näyttelykatalogin laatimiseen asti. Pitkäjänteinen ja teemallinen työskentely antavat edellytyksiä soveltaa opittua myöhemmin työelämässä kuvataidekasvatuksen kentällä.

TanjaMakitalo_web.jpg
Tanja Mäkitalo: teos sarjasta Paluu juurille. Kirjonta ja juuret kierrätyskankaalle, 40 x 27 cm.

Myös poikkeuksellinen aika, jota tällä hetkellä elämme, on vaikuttanut näyttelyyn ja sen lopulliseen kokoonpanoon. Vaikka etäopiskelu ja muuttuvat olosuhteet ovat asettaneet lisähaasteita kurssin toteutukselle, ovat näyttelyn taiteilijat muokanneet työskentelytapojaan, valinneet uusia materiaaleja ja muodostaneet pieniä työpisteitä asuntojensa nurkkiin.

Näyttelyssä ovat mukana kuvataidekasvatuksen opiskelijat Teija Estabrook, Anna-Liisa Harju, Jasmin Honkakoski, Salli Ilmanen, Virva Kanerva, Hannu Kani, Johanna Keränen, Juulia Kinnunen, Aino Lius, Jonna Luopajärvi, Vilma Länsikallio, Henna Mattila, Tanja Mäkitalo, Maikki Salmivaara ja Mira Sippola.

Kuvataidekasvatuksen syventävä taideproduktio -kurssin opettajina ovat toimineet lehtori Maria Huhmarniemi ja yliopisto-opettaja Antti Stöckell.

Näyttelyyn voi tutustua etukäteen Instagram-tilillä @kuvataidekasvatus_lay, jossa esitellään näyttelyyn osallistuvat taiteilijat ja heidän teoksensa.

Anna-LiisaHarju_web.jpg
Anna-Liisa Harju: Nimetön sarjasta Puuttuvat kuvat. Öljy kankaalle, 40 x 49 cm.

Revitalisaatio
– kuvataidekasvatuksen syventäviä taideproduktioita 2021