Rovaniemen hovioikeus ja Lapin yliopiston oikeustieteiden tiedekunta ovat huolissaan tuomarikoulutusjärjestelmän tulevaisuudesta. Asiaa käsiteltiin hovioikeuden ja tiedekunnan yhteistyökokouksessa Rovaniemellä.
Tuomarikoulutuksella tarkoitetaan valtakunnallista tuomareiksi pyrkiville tarkoitettua koulutusjärjestelmää, joka muodostuu koulutettavien valinnasta, harjoittelusta, teoriaopinnoista ja arvioinnista. Koulutus pitää sisällään myös tuomareiden ja muun lainkäyttöhenkilöstön täydennyskoulutusta sekä koulutusta niille tuomariksi nimitetyille, jotka eivät ole suorittaneet tuomarikoulutusta tai joilla ei ole aikaisempaa tuomioistuinkokemusta. Tuomarikoulutuksen sisällöllinen vastuu kuuluu tuomarikoulutuslautakunnalle ja käytännön toteutus oikeusministeriölle ja sen koulutusyksikölle.
Tuomarikoulutusjärjestelmä on sisällytetty oikeusministeriön toiminta- ja taloussuunnitelmaan vuosille 2008–2011. Tarkoituksena on saada hanke kirjatuksi seuraavaan hallitusohjelmaan. Rovaniemen hovioikeuden presidentti Esko Oikarisen mukaan koulutuksen käynnistämisessä ei saa viivytellä.
– Tuomarikoulutusjärjestelmä tulee ottaa käyttöön mahdollisimman pian, koska muuten Suomea uhkaa lähivuosina vakava tuomaripula. Runsaasta 800 tuomarista jää vuoteen 2014 mennessä eläkkeelle yli 400 tuomaria, joten puitelaki pitäisi saada eduskuntaan mahdollisimman pian, hovioikeuden presidentti Esko Oikarinen sanoo.
Presidentti Oikarinen pitää tärkeänä valtakunnallisten koulutustarpeiden lisäksi myös alueellisten koulutustarpeiden huomioimista osana hanketta.
Lapin yliopiston oikeustieteiden tiedekunnan varadekaanin Markus Aarton mukaan kaikkia maamme oikeustieteiden tiedekuntia on kuultu tuomarikoulutusta pohtineessa työryhmässä ja tiedekunnat ovat pitäneet koulutusjärjestelmän kehittämistä hyvänä hankkeena.
– Tiedekunnat ovat ottaneet tuomarikoulutuksen kehittämisen haasteena ja pyrkivät rakentamaan myös yhteistä täydennyskoulutushankettaan suuntaan, joka tukisi myös tuomarikoulutusta. Perusajatuksena on, että oikeustieteellistä koulutusta antavat yksiköt kykenisivät tulevaisuudessa entistä paremmin tarjoamaan korkealaatuista koulutusta myös tuomarikoulutusjärjestelmän asettamiin tarpeisiin ja puitteisiin, varadekaani Markus Aarto sanoo.
Lakimiesliitto ei ole lämmennyt tuomarikoulutusjärjestelmälle. Lakimiesliitto on ollut tiukasti vanhan auskultointijärjestelmän pysyttämisen kannalla.
Varadekaani Aarton mukaan vanhamuotoinen auskultointijärjestelmä ei muuttuneessa tilanteessa kuitenkaan enää kykene täyttämään niitä tavoitteita, joita sille on aikaisemmin asetettu.
- Rahoituskehyksen pienentyminen on johtanut auskultointipaikkojen kokomaismäärän merkittävään karsimiseen, eikä tuottavuuspaineiden kanssa painiva tuomioistuinlaitos enää kykene tarjoamaan tuomioistuinharjoittelupaikkaa kuin murto-osalle sitä haluaville. Tästä seuraa merkittävää osaamisvajetta, eikä ratkaisevaa parannusta tilanteeseen ole näköpiirissä. Systemaattinen tuomarikoulutusjärjestelmä tukee tuomarintyötä merkittävästi auskultointia pidemmällä aikajänteellä, Aarto huomauttaa.
Hovioikeuden ja tiedekunnan yhteistyökokouksessa pohdittiin myös, miten hovioikeuden, hovioikeuspiirien käräjäoikeuksien sekä tiedekunnan yhteistyötä voitaisiin syventää entisestään. Yhteistyötä tullaan syventämään jatkossa erityisesti eurooppaoikeuden opetuksessa, oikeustieteellisessä täydennyskoulutuksessa, ammatillisesti painottuneissa jatkotutkinnoissa, asianajo-oikeuden koulutuksen kehittämisessä sekä opiskelijoiden käytännön harjoittelun ja juridisten tekstitaitojen kehittämisessä. Lisäksi huomiota kiinnitetään tuomarikunnan ammatillisesti painottuneen jatko-opiskelun kehittämiseen.
Lisätietoja:
Hovioikeuden presidentti Esko Oikarinen
Puhelin 040 706 8074
Varadekaani Markus Aarto
Puhelin 040 5020 517
LaY/Viestintä/OT