Uutiset 2010

Rovaniemestä arktisen yhteistyön keskus

22.12.2010

Rovaniemi on noussut parissakymmenessä vuodessa keskeiseksi arktisen alueen yhteistyön solmukohdaksi. Lapin yliopistolla 5. tammikuuta 2011 järjestettävässä seminaarissa pohditaan, miten Rovaniemeä voitaisiin entisestään vahvistaa arktisen yhteistyön kansainvälisenä keskuksena.

Arktisen alueen kansainvälinen yhteistyö tuli laajempaan tietoisuuteen parikymmentä vuotta sitten Mihail Gorbatsovin Murmanskissa pitämän puheen seurauksena. Pian sen jälkeen käynnistyi ns. Rovaniemi-prosessi, joka vei eteenpäin mm. arktisen alueen ympäristön tilan seurantaa. Myös arktisten alueiden yliopistojen välinen yhteistyö kehittyi voimakkaasti 1990-luvulla, ja erityisesti vuonna 2001 Rovaniemellä perustetun Arktisen yliopiston myötä. Viimeisen vuoden aikana on keskusteltu EU:n Arktisen Informaatiokeskuksen perustamisesta Arktisen keskuksen yhteyteen sekä Arktisten maiden huippukokouksen järjestämisestä Rovaniemellä.

Lapin yliopistolla 5. tammikuuta järjestettävässä seminaarissa emeritusprofessori Esko Riepula ja rehtori Mauri Ylä-Kotola avaavat kuvaa Rovaniemestä ja Lapin yliopistosta arktisen yhteistyön keskuksena nyt ja tulevaisuudessa. Lisäksi seminaarissa käsitellään Juha Pentikäisen kokoelmien sisältöä ja sitä, miten ne voitaisiin tuotteistaa tuomaan lisäarvoa Arktiselle keskukselle, Lapin yliopistolle ja Rovaniemelle. Teemaan liittyvien puheenvuorojen aikana ja jälkeen on mahdollisuus keskusteluun ja kysymyksiin.

Seminaarin puheenjohtajana toimii emeritusprofessori Esko Riepula, joka myös puhuu seminaarissa. Lisäksi seminaarissa käyttävät puheenvuoron Lapin yliopiston rehtori Mauri Ylä-Kotola, dekaani Timo Jokela, päätuottaja Nicolas Gunslay, professori Hannu Kahakorpi ja hankekoordinaattori Tuomas Honka.

Seminaariin on kutsuttu Lapin yliopiston henkilökuntaa, Rovaniemen kaupungin ja Lapin liiton edustajia sekä Juha Pentikäisen kokoelmien hoitokunta, johon kuuluu mm. Helsingin Sanomien kustantaja ja päätoimittaja Mikael Pentikäinen.

SUUNTANA POHJOINEN – ARKTINEN ALUE: Lapin yliopisto, taiteiden tiedekunta, keskiviikkona 5.1. 2011 klo 14.00, Mauri-sali, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi.

Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa!

Juha Pentikäisen kokoelma:
Professori Juha Pentikäinen on lahjoittanut tutkimusarkistonsa ja kenttätöiden tuloksina syntyneet kokoelmansa Lapin yliopistolle vuonna 2009. Aineistot on sijoitettu Arktiseen keskukseen. Kokoelmat koostuvat asiakirja-aineistoista, valokuvista, videonauhoista, äänitteistä, kirjoista ja etnografisesta esinekokoelmasta. Aiheita ovat mm. vanhauskoisuus, samanismi, metsäsuomalaiset, saamelaisten mytologia, siirtolaistutkimus ja lestadiolaisuus. Juha Pentikäisen kokoelmat on itsenäinen arkistokokonaisuus, jota hyödynnetään mm. Arktisen keskuksen näyttelytoiminnassa.

Lisätietoja seminaarista:
Hankekoordinaattori Tuomas Honka
Puhelin 040 835 6404

LaY/Viestintä/OT