Uutiset 2021
Kuvassa nainen katsoo tietokoneen näyttöä, jossa on esillä Nuohtti-hakupalvelu.

Saamelaisarkistojen hakupalvelu ”Nuohtti” mukana Vuoden nimi -finaalissa

29.10.2021

Nuohtti on seitsemän finalistin joukossa Vuoden nimi -tunnustuspalkinnon saajaksi. Nuohtti-verkkopalvelu kokoaa yhteen saamelaisia arkistomateriaaleja ja sen nimi on syntynyt kansainvälisen nimikilpailun tuloksena. Nuohtti tarkoittaa pohjoissaamen kielessä nuottaa, perinteistä kalastusverkkoa.

Nuohttin avulla pääsee yhdestä verkko-osoitteesta eri puolilla Eurooppaa sijaitsevien saamelaista kulttuuria koskevien alkuperäismateriaalien jäljille sekä tutkimaan tähän mennessä jo digitoituja arkistoaineistoja. Palvelu antaa tietoja myös toistaiseksi digitoimattomista saamelaisaineistoista. Verkkopalvelu on rakennettu osana Digital Access to Sámi Heritage Archives -hanketta.

Nuohtti on hyvä vertauskuva digitaaliselle palvelulle, joka kerää eri muistiorganisaatioiden säilyttämiä arkistomateriaaleja käyttäjiensä saataville, kertoo hankkeen vastuullinen johtaja professori Jonna Häkkilä Lapin yliopistosta.

Lisäksi nimi on helppo lausua ja kirjoittaa myös palvelun suomen-, ruotsin- ja norjankielisille käyttäjille.

Vuoden nimi on tunnustuspalkinto, joka annetaan kuluneen vuoden aikana esillä olleelle hyvälle nimelle. Palkinnolla halutaan nostaa esille onnistuneita nimivalintoja ja kiinnittää huomiota nimenannon merkitykseen yhteiskunnassa. Palkinnon voittaja valitaan seitsemän finalistin joukosta Nimistöntutkimuksen päivillä 4.11.2021 järjestettävässä äänestyksessä. Finalistit valitsee Nimistöntutkimuksen päivien järjestelytoimikunta yleisön lähettämien ehdotusten joukosta.

Digital Access to the Sámi Heritage Archives -hankkeesta

Digital Access to the Sámi Heritage Archives (2018–2021) on yhteispohjoismainen hanke, jota rahoittaa Interreg Nord -ohjelma. Hankkeessa on kartoitettu saamelaiseen kulttuuriperintöön liittyviä arkistoaineistoja Euroopan eri muistiorganisaatioissa. Yhteensä 59 eurooppalaista organisaatiota on ilmoittanut, että heidän kokoelmissaan on saamelaisia koskevia aineistoja ja näistä yli 40 kertoi aloittaneensa kyseisen materiaalin digitoinnin. Hanketta johtaa professori Jonna Häkkilä Lapin yliopistosta. Hankepartnerit ovat Saamelaisarkisto (Inari), Norjan Saamelaisarkisto (Kautokeino), Oulun yliopisto ja Uumajan yliopisto.

Lisätietoja:

Jonna Häkkilä
040 4844203
jonna.hakkila(at)ulapland.fi

Digital Access to the Sámi Heritage Archives -hanke

Uutinen Vuoden nimi -palkintoehdokkaista Helsingin yliopiston Nimistöntutkimus päivät -sivustolla