Taide ja muotoilu
Solju: valokuvaaja Jarmo Nauska
Solju: valokuvaaja Jarmo Nauska

Saamelaiskulttuuri vahvasti esillä Arktisen taiteen huippukokouksessa

29.4.2019

Rovaniemellä pidetään kesällä 2019 arktisen taiteen huippukokous. Sen taustalla on arktisten alueiden nopeat ekologiset, kulttuuriset, sosiaaliset ja taloudelliset muutokset, jotka luovat haasteita alueen hyvinvoinnille ja kestävälle kehitykselle. Kokouksessa tarkastellaan arktisen alueen haasteita ja mahdollisuuksia. Huippukokous on järjestyksessään toinen: ensimmäinen on järjestetty Harstadissa Norjassa vuonna 2017.

Saamelaistaide ja -kulttuuri on vahvasti esillä sekä keskustelujen teemoissa että taiteellisessa ohjelmassa, musiikkiesityksissä ja näyttelyissä. Muun muassa saamelaisyhtye Solju esiintyy iltaohjelmassa. Näyttelyissä nousee esiin duodji ja saamelaisen käsityöperinteen innoittama nykytaide ja -muotoilu. Saamelaisia taiteilijoita ja taide- ja kulttuurialan toimijoita saapuu Suomesta, Ruotsista ja Norjasta. Taiteilijoita ovat muun muassa Gunvor Guttorm, Anders Sunna ja Elina Waage Mikalsen.

Alkuperäiskansojen taide ja kulttuuri sekä alkuperäiskulttuurien ja muiden kulttuurien vuorovaikutus ovat Arktisen taiteen huippukokouksen keskeisiä aiheita. Arktisella taiteella tarkoitetaan tässä yhteydessä taidetta ja kulttuuria, joka heijastaa, jatkaa ja uusintaa arktisten alueiden kulttuuriperintöä. Käsite sisältää alkuperäiskansojen ja ei-alkuperäiskansojen taiteen sekä näiden vuorovaikutuksen. Arktinen taide viittaa nykytaiteen lisäksi muun muassa perinne- ja taidekäsityöhön sekä uusiin taidemuotoihin, kuten mediatuotantoihin.

Kolmipäiväisen tapahtuman ensimmäinen päivä sisältää kokouksia, arktisten lyhytelokuvien näytöksen, verkostoitumista ja ensimmäiset näyttelyavajaiset. Toinen päivä rakentuu arktisten maiden ministeriöiden puheenvuoroista, taiteellisesta ohjelmasta ja Rovaniemen kaupungin vastaanotosta. Kolmas päivä sisältää paneelikeskusteluja, joita toteutetaan kuuden pääteeman alla samanaikaisena ohjelmistona. Pääteemat ovat arktinen taide, arktisen taiteen haasteet ja mahdollisuudet, kestävä kehitys, tutkimus, koulutus ja verkostot. Alkuperäiskansojen näkökulma nostetaan esiin kaikissa näissä pääteemoissa.

Kokoukseen osallistuu taiteilijoita ja muita taidealan toimijoita arktisista maista ja muualtakin. Taiteilijoiden ja taide- ja kulttuurisektorin lisäksi kokoukseen on kutsuttu elinkeinojen kehittämisestä vastaavia toimijoita, maakuntien hallinnon edustajia ja aluekehitysviranomaisia. Myös median edustajia, kuten toimittajia, saapuu useista maista. Kokoukseen odotetaan yli 300 osallistujaa.

Arktisen taiteen huippukokouksen vastuutahona toimii Lapin yliopisto. Valtakunnalliseen ohjausryhmään ja tapahtuman tuottamiseen osallistuvat sen lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriö, Taiteen edistämiskeskus, Saamelaiskäräjät, Lapin liitto sekä University of Arctic.

Lisätietoja:


Timo Jokela, Lapin yliopisto, timo.jokela@ulapland.fi
Tomi Aho, Taiteen edistämiskeskuksen Rovaniemen toimipiste