Uutiset 2008

Saamelaistaidetta taiteiden tiedekunnassa

17.10.2008

Taiteiden tiedekunnassa avataan maanantaina 20.10.2008 klo 18.00 laaja saamelaistaidetta esittelevä näyttely. Näyttelyn avaa Lapin yliopiston rehtori Mauri Ylä-Kotola. Avajaisten musiikista vastaa Anna Näkkäläjärvi.

Rovaniemellä järjestetään 27.–31. lokakuuta 2008 yhdeksästoista Saamelaiskonferenssi. Konferenssin yhteydessä Rovaniemellä on esillä myös Norjan Kaarasjoella sijaitsevan Saamelaistaiteilijakeskuksen järjestämä näyttely, joka valottaa saamelaistaiteen monivivahteisuutta osana nykytaidetta.

Näyttelyn kaksitoista taiteilijaa edustavat saamelaisen nykytaiteen laajaa kirjoa; esillä on kuvataidetta, taidekäsityötä ja duodjia. Näyttelyn taiteilijat ovat Maja Dunfjeld, Monica Edmondson, Per Enoksson, Gry Fors, Geir Tore Holm, Rose-Marie Huuva, Roland Jonsson, Annelise Josefsen, Fred Ivar Utsi Klemetsen, Inger Blix Kvammen, Outi Pieski, Gjert Rognli. Näyttelyn kahdelletoista taiteilijalle on yhteistä se, että he kaikki tulevat Saamenmaasta ja ovat saamelaistaitelijayhdistyksen Sámi Dáiddačehpiid Searvin jäseniä.

Kulttuurintuntija Thomas Kintelin mukaan politiikka, oikeudet, identiteetti ja etninen yhteisö antavat selkeät raamit nykytaiteen teemojen tarkastelulle.

– Jos haluamme ymmärtää näyttelyn sen kaikessa syvyydessä, meidän on suhtauduttava ’saamelaisuuteen’ jonain, mikä on samanarvoista ja samalla erilaista kuin muu ympärillämme oleva nykytaide ja kulttuuri. Ulottamalla töiden kirjon saamelaisesta käsityöstä eli duodjista taiteeseen, näyttely nostaa esiin kysymyksen siitä, mitä perintö on, mitä peritään ja mitä on peritty. Lisäksi se osoittaa, että ’saamelaista nykytaidetta’ on olemassa, kirjoittaa Kintel näyttelyluettelon esipuheessa.

Sámi Dáidda – Dálá Kulturárbi? – Sámi Art – A Contemporary Heritage? -näyttely on esillä 20.10.– 6.11.2008 välisen ajan.

Lisätietoja:
Raija Rautio
Puhelin 040 530 4533

LaY/Viestintä/OT