Uutiset 2006

Saamenkäsityön korkeakouluopetusta valmistellaan

6.6.2006

Kesäkuun alussa alkanut Duodji – saamenkäsityöstä muotoiluun -hanke valmistelee saamen käsityökulttuuria ja modernia muotoilua yhdistävän korkeakoulutuksen aloittamista.

uolitoista vuotta kestävässä Duodji – saamenkäsityöstä muotoiluun -hankkeessa tuotetaan uusi, 25 opintopisteen laajuinen sivuainekokonaisuus, johon valitaan ensi syksynä 12–15 sivuaineopiskelijaa. Tavoitteena on kehittää kokonaisuudesta tulevaisuudessa taiteen kandidaatin tutkintoon johtava koulutus, joka järjestettäisiin pääosin Inarissa.

Koulutuksessa hyödynnetään alkuperäiskansojen kulttuuria ja hiljaista tietoa soveltamalla niitä korkea-asteen opetukseen. Lisäksi kehitetään opintojaksoja, joissa yhdistetään saamenkäsityön mestarin ja muotoilijan asiantuntemusta. Hanketta koordinoi Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan tekstiili- ja vaatetusalan laitos.

Projektipäällikkö Petri Kivelä Lapin yliopistosta kertoo, että saamelaistaiteen käsi- ja taideteollisuusalan korkeakoulutukselle on tarvetta Suomen saamelaisalueella. Saamelaisalueen vireä elinkeinoelämä ja nuorten monipuoliset koulutusmahdollisuudet ovat myös tärkeä osa Pohjois-Suomen kehittymistä ja alueellista tasa-arvoa.

– Saamelaisalueen koulutuskeskus on jo vuosia järjestänyt keskiasteen koulutusta perinteisessä elinkeinossa, saamenkäsityössä. Saamenkäsityö eli duodji on tärkeä pää- tai sivuelinkeino koko saamelaisalueella sekä olennainen osa saamelaiskulttuuria. Saamenkäsityön kehittäminen, tutkiminen ja opetuksen edistäminen tuovat moderniin muotoiluun ja tekstiili- ja vaatetusalalle voimavaroja, sillä saamelaisten käsityöperinne on kulttuurisesti, materiaalisesti ja visuaalisesti omaleimaista, Kivelä sanoo.

Hankkeen yhteistyötahoina ovat Lapin yliopisto, Saamelaisalueen koulutuskeskus, Saamelaiskäräjät, Sámi Duodji ry, alueen käsityöyritykset, Lapin maakuntakorkeakoulu sekä Lapin lääninhallitus. Hankkeen rahoitus on yhteensä 241 100 euroa, josta Euroopan sosiaalirahaston Tavoite 1 -ohjelman osuus on 60 275 euroa ja opetushallinnon osuus 180 825 euroa.

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Petri Kivelä, Lapin yliopisto, puh. 0400 598 516, etunimi.sukunimi@ulapland.fi
Koulutussuunnittelija Samuel Valkeapää, Saamelaisalueen koulutuskeskus, puh. (016) 671 385, etunimi.sukunimi@sogsakk.fi

LaY/Viestintä/Sari Väyrynen