Uutiset 2006

Saamenkäsityöstä muotoiluun -koulutus etsii opiskelijoita

7.9.2006

Inarissa ja Rovaniemellä on alkamassa korkeakouluopetus, jossa yhdistyvät perinteinen käsityö ja uudet muotoilun ideointi- ja suunnittelumenetelmät. Koulutus tulee tarpeeseen, koska saamen käsityön kehitys ja taito ovat hiipumassa.

Lapin yliopisto on kehittämässä Duodji-koulutuksella saamenkäsityöalaa elinvoimaiseksi yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Saamelaisalueen elinkeinoelämän ja nuorten koulutusmahdollisuuksien kehittäminen on tärkeä osa Pohjois-Suomen kehittymistä ja alueellista tasa-arvoa.

Koulutus koostuu kursseista, jotka tarjotaan Lapin yliopiston avoimena yliopisto-opetuksena lukuvuonna 2006–2007. Koulutus on yliopisto-opiskelijoille sivuainekokonaisuus. Muille se tarjoaa saamenkäsityön ja kulttuurin liittyviä kursseja opintojen täydentämiseen. Koulutus sopii hyvin mm. muotoilualojen opiskelijoille, kulttuurin ja matkailun opiskelijoille sekä kenelle tahansa käsitöistä ja muotoilusta kiinnostuneelle.

Opiskelu pyritään rakentamaan tiiviiksi periodeiksi ja järjestämään teoriaopintojen osalta pääosin Lapin yliopistossa etäopetusluokissa (opetukseen voi tällöin osallistua myös videoyhteyden kautta) ja työpajakurssien osalta pääosin Saamelaisalueen koulutuskeskuksessa Inarissa.

Duodji-koulutuksessa ovat mukana Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta, Oulun yliopiston Giellagas-instituutti ja Saamelaisalueen koulutuskeskukses. Opetus on ilmaista, sillä kyseessä on ESR-hanke. Opetus toteutetaan nyt sivuaineopintoina, mutta tavoitteena on avata kandidaatin tutkintoon johtava väylä jo syksyllä 2007.

Opetuskielinä ovat suomi sekä joillakin luennoilla tai kursseilla mahdollisesti saame. Saamenkielinen opetus tulkataan tarvittaessa suomeksi.

Opintokokonaisuuteen valitaan enintään 15 opiskelijaa. Hakuaika on meneillään ja se päättyy 25.9.2006. Haku koulutukseen tapahtuu Lapin yliopiston avoimen yliopiston kautta (www.ulapland.fi/avoin) esitäytetyn lomakkeen avulla. Pääsyvaatimuksina on suomen kielen suullinen ja kirjallinen taito. Saamen kielen taito on eduksi. Eduksi katsotaan myös artesaanitasoinen saamenkäsityöalan koulutus, vastaava työssä hankittu taito tai muu soveltuva koulutus.

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Petri Kivelä
Puhelin 0400 598 516 
Koulutussuunnittelija Samuel Valkeapää
Puhelin 0400 208701

LaY/Viestintä/OT